Rusija priznala: Nakon eksplozije nivo radijacije povećan do 16 puta

199

Nivo radijacije na severu Rusije porastao je za četiri do 16 puta na dan eksplozije raketnog motora tokom testiranja, saopštila je ruska meteorološka agencija Rosgidromet, a prenosi novinska agencija TASS.

Meštanima sela Nenoksa savetovano je da napuste mesto usled povećane radijacije.

Ruska vojska je ranije precizirala da nesreća nije izazvala radioaktivno zagađenje.

„Na dan 12. avgusta 2019. u 12 časova, sistem kontrole radijacije u regionu Arhangelsk registrovao je nivoe gama zračenja četiri do 16 puta više od prosečne za tu teritoriju“, piše u izveštaju meteorološke agencije.

Ruske vlasti savetovale su meštane sela Nenoksa da napuste ovo naselje usled povećanja radijacije posle nesreće tokom testiranja rakete, saopštili su lokalni zvaničnici.

„Dobili smo obaveštenje o planiranim aktivnostima vojnih vlasti. S tim u vezi, zamolili smo meštane Nenokse da sutra napuste to područje“, navodi se u saopštenju lokalnih vlasti koje je prenela agencija Interfaks.

AFP je preneo da je Rusija tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je tom prilikom poginulo najmanje pet ljudi.

Ruska agencija za atomsku energiju Rosatom navela je da se nesreća dogodila na području regiona Arhangelsk i dodala da su tri osobe povređene.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...