Tehnički pregled od 2021. godine nećete proći ukoliko nemate ovaj deo u vozilu

1.768

BEOGRAD – Tehnički pregled vozila od leta 2021. godine obavezaće građane Republike Srbije da imaju katalizatore u automobilima, piše Energetski portal.

Katalizatori su, kako navode, neizbežan deo izduvnog sistema svakog novog vozila u poslednjih desetak godina.

Razlog leži u propisanim ekološkim normama o sastavu izduvnih gasova koje vozila moraju zadovoljavati.

Upotreba katalizatora je najefektivnija metoda uklanjanja štetnih gasova, a njihova efektivnost iznosi oko 90 odsto.

Situacija sa velikim brojem vozila u Srbiji je takva da su katalizatori uklanjani da bi se povećala brzina, a zbog činjenice da taj uređaj sadrži u sebi platinu, nije bilo teško naći „majstora“ koji je za isti za male pare izvadio iz auta.

Da bi se katalizator ponovo ugradio u auto, pošto će to od 2021. postati obavezno, ovo će koštati:

– od 100 do 1.000 evra za katalizator, u zavisnosti od toga da li je reč u univerzalnom katalizatoru ili ne i da li je u pitanju originalni deo ili kopija

– sama ugradnja se plaća od 50 do 100 evra

Tako, na primer, za malo stariji model „Fijat punta“ koji može da se kupi za oko 1.000 evra, ugradnja katalizatora može da košta i do 350 evra.

Ovakva računica se mnogima neće isplatiti, pa možemo da očekujemo da će do 2021. godine veliki broj vlasnika polovnih starijih automobila pokušati da se istih što pre otarasi.

Ovo je računica za benzince.

Ukoliko imate dizelaša, oni imaju DPF ili filtere partikularnih čestica, koji takođe služe za prečišćavanje izduvnih gasova. Ako ste ovo izvadili iz auta (ili možda kupili auto bez ovog dela, što nije nemoguće) ili ako vam je DPF ugašen, onda će vas ponovo postavljanje ili aktiviranje koštati između 700 i 2.500 evra.

Izvor Energetski portal, Kamatica
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...