Đorđević: Otvoren poseban broj za trudnice, do sada 114 validnih prijava zbog neisplaćivanja zarada ili otkaza

120

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kazao je da je uveden poseban broj za porodilje i trudnice vezane za kršenje zakona poput neisplaćivanja zarada ili otkaza i dodao da su do sada bile 172 prijave od kojih 114 validnih.

„Za mene je i jedna prijava mnogo“, rekao je Đorđević za RTS.

On je naveo da je poziv besplatan i da bez obzira da li građani prijavili anonimno ili ne da inspekcija izlazi na teren po prijavi.

Đorđević je rekao i da to ministarstvo objavljuje spisak poslodavaca koji su kršili zakon u toj oblasti.

Govoreći o slučaju porodilje Snežane Pešović koja je tokom trudnoće poslodavcu davala novac za doprinose, on je naveo da to nije jedinstven slučaj i da postoje takvi slučajevi.

Neverovatno: Poslodavac je pristao da je prijavi, evo šta je tražio kao uslov

 

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković navela je povodom slučaja Pešovićeve da pojedinac ne sme da bude iznad zakona, kao i da država mora da pošalje poruku da se povreda prava sankcioniše, kao i da se pokaže da je zabranjena diskriminacija.

Ona je kazala da je njena institucija pokrenula stratešku parnicu protiv poslodavca Pešovićeve i da se u njenom slučaju radi o višestrukoj diskriminaciji.

„Pitanje je koliko se žena suočava sa ovim problemom“, rekla je Janković za RTS i dodala da se jedan deo građana plaši da pokrene parnicu.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...