Hodžaj optužuje Srbiju da falsifikuje istoriju: Kulturno nasleđe na Kosovo pripada građanima Kosova

75

„Opsesija Srbije falsifikovanjem istorije je uzrok više ratova i sukoba na Balkanu, a versko i kulturno nasleđe na Kosovu, pripada građanima Kosova“, izjavio je zamenik premijera Kosova u ostavci Enver Hodžaj, prenosi KoSSev.

Hodžaj je reagovao na vest da je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević predao Papskom nuncijatu u Beogradu pismo namenjeno predsedniku Papskog saveta za kulturu, kardinalu, Đanfranku Ravasiju, povodom toga što su albanski biskupi nedavno služili misu na ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu na Kosovu.

Rimokatolički biskup kosovski Dod Đerđi i penzionisani barski nadbiskup Zef Gaši sa sveštenstvom i grupom vernika služili su početkom avgusta misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole u podnožju novobrdske tvrđave, podseća KoSSev.

Oni su tako obeležili, kako je saopšteno, 1. avgust – Dan (albanske) dijaspore a koji je, kako je naglašeno, prvi put obeležen na onom što su predstavili kao katolički hram Svetog Nikole i pozvali da to postane tradicija.

S obzirom na to da je u srpskoj istoriji i hrišćanstvu novobrdski hram Sv. Nikole katedralna srpska pravoslavna crkva i bio saborni hram novobrdskih i gračaničkih episkopa, protestovala je Eparhija raško prizrenska, izražavajući duboko razočaranje, usled onog što vidi kao zloupotrebu i provokaciju.

Na to je reagovao Hodžaj koji je prisvajanje crkve u Novom Brdu kao srpske nazvao smešnom i apsurdnom igrom.

On je optužio Srbiju da manipuliše činjenicama i često u svoju politiku protiv kosovskih Albanaca uključuje ljude i nauku.

„Crkve, džamije, drugi objekti kulturnog, istorijskog i verskog nasleđa Kosova pripadaju Kosovu i njegovim građanima. Politizacija kulture, nauke, istorije danas je smešna i apsurdna igra koju Srbija igra. Kosovo je gotova činjenica“, tvrdi Hodžaj.

Ovo je drugi put da pravoslavna crkva u Novom Brdu dolazi u fokus srpske javnosti na Kosovu zbog njenog predstavljanja kao katoličkog nasleđa.

 

Izvor KoSSev
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...