Morina pušten iz pritvora, oduzet mu pasoš

145

Severnomakedonske vlasti pustile su bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Tomora Morinu iz pritvora u Skoplju. Sud je kao privremenu meru odredio da mu se oduzme pasoš ili druga putna isprava, objavio je makedonski portal „Plus info“.

Članovi njegove porodice viđeni su kako ga vode iz pritvora, javio je Radio Slobodna Evropa, a jedan od njih je izjavio da je „pravda pobedila“.

Srbija je od vlasti Severne Makedonije tražila izručenje Tomora Morine po poternici Interpola, a pod optužbom da je počinio zločine kao komandant OVK tokom rata na Kosovu.

Pacoli srećan zbog oslobađanja

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izrazio je zadovoljstvo zbog oslobađanja Morine i činjenice da je Severna Makedonija odbacila zahtev Beograda da se on izruči pravosuđu Srbije.

Severna Makedonija odbacuje zahtev Srbije: Morina ostaje u Skoplju

 

Pacoli je putem Fejsbuka zahvalio vlastima u Severne Makedonije na saradnji, prenosi Kosovo onlajn.

„Srećan sam što su sudovi u Severnoj Makedoniji doneli presudu da puste Morinu i odbiju srpski zahtev za izručenjem. Zahvalan sam vlastima Severne Makedonije na principijelnoj odluci po ovom pitanju i saradnji koju smo imali na rešavanju ovog slučaja“, poručio je Pacoli.

Ranije danas Vrhovni sud u Skoplju je doneo odluku da Severna Makedonija neće isporučiti Srbiji Morinu, jer nisu ispunjeni svi zakonski uslovi za ekstradiciju.

„Vrhovni sud informiše javnost da je potvrdio odluku Krivičnog saveta u Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju, koji je odlučio da nisu ispunjene sve zakonske pretpostavke za ekstradiciju lica T.M., državljanina Velike Britanije i Republike Kosova“, saopštio je Vrhovni sud u Skoplju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je ranije da je Severna Makedonija odlukom da ne postoje uslovi zа izručenje Tomorа Morine Srbiji „pogаzila suštinu međunаrodnog prаvа i duboko povredila sećаnje nа sve nevine žrtve koje su strаdаle od osumnjičenog Morine“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...