Crna statistika: 800 teških povreda na radu godišnje u Srbiji

116

Ko je odgovoran za 800 teških povreda na radu, koliko se prosečno svake godine dogodi u Srbiji? Da li će nas novi zakoni svrstati u grupu zemalja koje se uređenim sistemom bore protiv loše statistike?

U sindikatu kažu da ključ nije u donošenju zakona, već u njihovoj doslednoj primeni, javlja N1.

Oni takođe upozoravaju da kazne za poslodavce i radnike koji ih ne poštuju moraju biti oštrije.

Za 24 sata, četiri pogibije na gradilištima, ovogodišnji crni rekord zabeležen u julu. Samo četiri meseca pre toga, za dve nedelje, život su radeći izgubila četiri građevinca. Iako je 2019. godina proglašena godinom bezbednosti na radu, serija tragičnih događaja je nastavljena.

Podaci Ministarstva za rad pokazuju da je samo tokom prošle godine zabeleženo je 779 teških povreda na radu i 53 smrtne povrede, dok se godišnje u proseku dogodi oko 800 teških povreda.

Rad na crno, neobučeni radnici, nepoštovanje propisa, najčešći su uzroci tragedija. Najviše su povredama izloženi radnici u građevinskom sektoru.

„Dok ne suzbijemo crno tržište, dok nam rade na gradilištima radnici koji nisu prijavljeni, dok nemate evidenciju o njima, ljudi koji nisu obučeni dovode se na rizična radna mesta i zato se dešavaju stvari koje se dešavaju“, navodi Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

„Nama se dešavalo da se našem portalu jave radnici koji rade na građevini, koji kažu da su doživeli povredu na radu, koji to ne smeju da prijave i kad rade na crno i kad su prijavljeni, iz straha da ne izgube posao“, kaže Miloš Vučković sa portala radnik.rs.

Poslodavci imaju prekršajnu odgovornost, a dosadašnja iskustva su pokazala da u slučaju lakših povreda poslodavci isplate štetu. U slučaju smrti, često se desi da porodica radnika nikada ne naplati odštetu ili tek posle višegodišnjeg sudskog spora.

„Dok ne prođu obuku, dok ne budu poslodavci na pravi način sankcionisani, dok inspekcija rada ne bude obavljala svoj posao na pravi način, mi ćemo i dalje imati povrede koje su vrlo teške“, rekao je Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Predlog sindikata da u inspekcijski nadzor budu uključeni i sindikati, ministarstvo je odbacilo, a novi zakon preciznije definiše ko će se baviti bezbednošću.

„To će sada biti samo lice koje završilo Fakultet za bezbednost na radu, a ne lica iz prirodno tehničkih nauka, ali to radnike na gradilištu neće posebno doticati“, objasnio je Miloš Vučković, portal radnik.rs.

Novo zakonsko rešenje treba da omogući radnicima da odmah naplate odštetu za eventualnu povredu na radu. Sindikati se zalažu da one budu isplaćivane iz zajedničkog fonda u koji bi uplaćivali svi poslodavci. Time bi se izbegle osiguravajuće kuće i dugogodišnji sudski postupci, što, kako kažu, otežava radnicima da ostvare svoje prava.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...