Grad u Srbiji dobija stadion na tri sprata, teren po UEFA standardima

161

U okviru projekta izgradnje i rekonstrukcije sportskih objekata u Srbiji, novi moderan stadion u skladu sa UEFA standardima trebalo bi da dobije i Kraljevo, prenosi Blic.

U toku je javni uvid u urbanistički projekat izgradnje stadiona, a idejno rešenje novog objekta izradila je komanija Energoprojekt.

Kako se navodi u projektu idejnog rešenja, lokacija planirana za izgradnju Fudbalskog stadiona nalazi se u istočnom delu grada, koji je po Planu generalne regulacije deo celine Industrijska zona Sportski aerodrom. Industrijska zona je smeštena u ravničarskom delu na desnoj obali reke Zapadne Morave, na oko 200 metara nadmorske visine, na udaljenosti od dva do tri kilometra od centra grada, sa dobrom infrastrukturnom opremljenošću zemljišta.

„Unutrašnja, funkcionalno-tehnološka organizacija objekata projektovana je saglasno urbanističkim uslovima, zahtevima Investitora i važećim tehničkim propisima, pravilnicima, standardima i posebnim zahtevima i preporukama za ovu vrstu objekata“, piše u projektu.

Centralni objekat na lokaciji je fudbalski stadion oko koga su planirani svi prateći sadržaji i spoljno uređenje sa kompletnom infrastrukturom, koje je usklađeno sa osnovnom funkcijom objekta i njenim zahtevima.

Glavni objekat – stadion se sastoji od dve funkcionalno zavisne celine: terena i gledališta – natkrivenih tribina koje ga okružuju.

„Planirani teren je dimenzija 105x68m, sa podlogom od veštačke trave, u skladu sa zahtevima UEFA i Investitora. Objekat je formiran oko terena, ima pravougaonu formu sa zaobljenim ivicama, a čine ga tribine u više nivoa sa pratećim sadržajima. Tribine su organizovane prema sektorima: istok, zapad, sever i jug“, navodi se u idejnom rešenju.

Stadion bi trebalo da ima tri sprata.

U okviru prizemlja (sektor zapad) planirani su isti sadržaji za potrebe oba tima, sa jedne i druge strane koridora: svlačionice, prostorije za masažu, toaleti i tuševi, dok se ispod južne tribine nalazi celina formirana za sportske sadržaje koji nisu u funkciji stadiona i koji se mogu koristiti kao potpuno nezavisna celina. Ovaj deo čine sledeći sportski sadržaji: kuglana, stoni tenis, borilačke veštine, ugostiteljski sadržaji za potrebe posetilaca, prateći sanitarni i tehnički prostori.

Na zapadnoj strani omogućen je pristup službenim licima i ViP posetiocima, a od sadržaja u tom delu su planirani: muzej, prodaja suvenira, ugostiteljski sadržaji (brza hrana i piće), sanitarni prostori, vertikalne komunikacije (lift i stepeništa), ambulanta (prva pomoć za gledaoce) – navodi se u idejnom rešenju koje je izradio Energoprojekt.

Osim glavnog, planirana je i izgradnja pomoćnog terena sa podlogom od veštačke trave, dimenzija 95x64m. Pored terena sa istočne strane su planirane klupe za trenere i rezervne igrače. Planirano je i noćno osvetljenje na četiri stuba koja su locirana pored uglova terena.

Podsetimo, osim Kraljeva, nove stadione dobiće i Vranje, Leskovac, Loznica, Zaječar i Kragujevac.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...