Incident u vazduhu: Avion prinudno sleteo, putnici povređeni (VIDEO)

167

Ruski putnički avion morao je prinudno da sleti u kukuruzna polja, nakon što je u motore aviona upalo – jato ptica, prenosi B92.

U incidentu je, kako navodi BBC na srpskom, povređeno 23 ljudi, koji su primetili da je avion sleteo sa ugašenim motorima, rekli su zvaničnici iz Hitne pomoći.

Avion kompanije Ural erlejns, model Erbas 321, trebalo je da leti za Krim, kada je u njego udarilo jato galebova, koji su oštetili motor.

Državni mediji nazvali su sletanje „čudo iznad Ramenska“.

Avion je značajno oštećen i više neće leteti, saopštili su iz aviokompanije. Zvanična istraga je u toku.

U avionu je bilo 233 putnika i članova posade. Čim su putnici prijavili da su primetili ptice, posada je odlučila da prizemni avion.

Avion je nakon poletanja počeo jako da se trese, rekao je neimenovani putnik državnoj televiziji.

„Pet sekundi kasnije svetla sa desne strane aviona su počela da trepću i osetio se miris paljevine. Tada smo sleteli i svi smo se razbežali“, rekao je on.

Avion je sleteo u polje kukuruza na oko kilometar od piste međunarodnog aerodroma Zukovski, sa ugašenim motorima.

Putnici su odmah evakuisani iz aviona. Neki od njih su preveženi u bolnicu, dok su druge odvezli na aerodrom.

U bolnicu je preveženo i petoro dece, rekao je ministar zdravlja Rusije. Povrede koje su zadobili u nesreći vodiće se kao „ozbiljne“, dodao je on.

Generalni direktor Ural erlajnsa Kiril Skuratov rekao je za agenciju Tas da će putnici koji žele da nastave putovanje dobiti karte za alternativne letove nakon lekarskih pregleda.

Ruski mediji uporedili su ovaj incident sa letom kompanije Er ervejs, koja je morala prinudno da prizemni avion u reku Hadson ubrzo nakon poletanja 2009. godine.

Sudari jata ptica i aviona su česta pojava u vazduhoplovstvu, a svake godine u SAD stigne na hiljade prijava o incidentima. Međutim, oni se retko završe nesrećama ili prouzrokuju štetu na avionu.

Izvor B92 BBC na srpskom
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...