Kako država “dopinguje” Er Srbiju?

206

Nacionalna avio-kompanija Er Srbija, u vlasništvu države Srbije 51 odsto i Etihada iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 49 odsto, u poslednjih pet godina iz srpskog budžeta dobila je više od 204 miliona evra subvencija, piše generalni direktor Jat ervejza između 2001. godine i 2004. Predrag Vujović, u autorskom tekstu za NIN, prenosi N1.

„U istom periodu u finansijskim izveštajima, Er Srbija je prikazala da ima dobit manju od 37 miliona evra, što znači da nije bilo ‘dopinga’ državne kase nagomilala bi gubitak od 167 miliona evra“, navodi Vujović.

Taj minus je samo za nijansu manji od gubitaka zbog kojih je Vlada Srbije 2013. godine zaključila da je Jat ervejz ‘bure bez dna’ i da ga ne vredi spasavati.

U trenutku kada je saopšteno da se Jat gasi i osniva nova avio-kompanija Er Srbija u partnerstvu sa Etihadom dugovi stare firme, kako piše Vujović, procenjeni su na 230 miliona dolara, ali su nastavili da volšebno rastu i ministar finansija Siniša Mali tvrdi da su narasli na 380 miliona dolara.

Premijerka Ana Brnabić, kako navodi Vujović, tvrdi da država u 2018. godini nije dala ni dinar subvencija i da je 21 milion evra dato za stare dugove Jata, koje je država preuzela na sebe.

„U konsolidovanom finansijskom izveštaju Er Srbije piše, međutim, da su prošle godine prihodi od premija, subvencija, dotacija i donacija iznosili 34,32 milijarde dinara ili 20,9 miliona evra“, navodi bivši direktor Jata.

Postavlja se pitanje, piše Vujović, kako je moguće da dug ugašenog Jata sa procenjenih 230 miliona dolara naraste na skoro 400 miliona dolara.

„Cinici navode da nema drugog objašnjenja, osim da je taj dug računao ministar finansija Siniša Mali jer je njegova računica pokazala da kada je 2014. godine postao gradonačelnik nasledio dug Beograda od 1,2 milijarde evra, a ne 400 miliona evra, iako su i Fiskalni savet i bivši ministar finansija Dušan Vujović tvrdili da se dug ne računa kao što ga računa Mali“, naveo je bivši direktor Jata.

Osim što je preuzela stare dugove Jata država je nekoliko prethodnih godina Er Srbiji praštala desetine miliona dugova prema beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ kome nije plaćala aerodromske takse.

Pošto tim aerodomom od nedavno upravlja francuska kompanija Vansi takse će neko morati da plati, navodi Vujović.

Naveo je da je državna pomoć Er Srbiji na nivou deset odsto prihoda, ostvarenih prevozom putnika.

„Er Srbija je od prevoza putnika prošle godine zaradila milijardu dinara manje nego godinu dana ranije, oko 27 milijardi dinara“, naveo je Vujović i dodao da su u međuvremenu poskupeli zakup aviona i gorivo, pa da ta kompanija nije sposobna da bude samoodrživa.

Vujović je istakao da je „to pogrešno postavljen poslovni odnos, pogrešno izabran partner kome je dozvoljeno da postavlja nestručno rukovodstvo i da za to ne odgovara i da to rukovodstvo, posle šest godina, ne može da postavi kompaniju na zdrave noge“.

„Doskorašnji generalni direktor Etihada je najuren iz kompanije jer je napravio gubitak od 3,2 milijarde evra i uništio poslovanje Er Berlina, Al Italije, Jat Ervejza i Darvin erlajna (Švajcarska). Etihad je ostao partner samo u Er Srbiji jer ga ništa ne košta“, naveo je Vujović.

Ekonomista Dragovan Milićević za taj list tvrdi da je Er Srbija prezadužena kompanija i da se mora zaduživati da bi izmirila dospele obaveze.

Er Srbija je lane od Etihada uzela kratkoročnu pozajmicu od četiri milijarde dinara i taj kredit će morati da vrati 20. decembra ove godine.

„Bez subvencija poslovni prihodi Er Srbije bili bi manji od poslovnih rashoda tako da bi gubitak iz redovnog poslovanja bez pomoći države bio 1,3 milijarde dinara, a iskazana neto dobit samo je klasičan primer knjigovodstvene kreacije“, rekao je Milićević za NIN i dodao da je „ta kompanija bez državne pomoći osuđena na laganu eutanaziju“.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...