Transparentnost: Umesto izjava – ministri da pokažu dokumenta

229

Posle informacija da je državni avion korišćen za letove do Antalije, Skijatosa i Tunisa javili su se ministri Ivica Dačić i Rasim Ljajić i otkrili ko je gde i zašto putovao. Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija kaže da izjave nisu dovoljne, već da su potrebna dokumenta o tome kako se donose odluke i kako se troši novac građana, javlja N1.

Ministar spoljnih poslova prvi se javio da je koristio državni avion za odlazak u Antaliju, mada se datumi njegovih aktivnosti ne poklapaju u potpunosti. Kada se pojavila informacija da se avionom letelo i do Skijatosa i Tunisa, javio se i ministar trgovine Rasim Ljajić koji kaže da je vanredno putovao u Tunis na sahranu predsednika Tunisa. Ko je i zašto išao na Skijatos za sada se ne zna, a to ne zna ni Generalni sekretarijat Vlade Srbije koji je na pitanja N1 odgovorio da nema podatke u koje svrhe je avion korišćen.

Zlatko Minić je gostujući u Danu uživo na N1 rekao da je ovo još jedna situacija prikrivanja podataka koja budi sumnju.

„Da li je Dačića sramota što je bio na letovanju u Antaliji, a ne u Sopotu, ili je išao na letovanje državnim avionom ili je imao tajne sastanke koji će doneti neverovatne koristi našoj državi, to ne znamo. A ne dobijemo nijedan dokument o aktivnostima ministra“, ukazuje Minić.

On ističe da se atmosfera netransparentnosti gradi godinama, što je i sada slučaj jer smo umesto dokumenata i papira dobili izjave ministara.

„Ne trebaju nam dokumenti i papiri, dovolja je izjava. To nije transparentnost“, ističe gost Dana uživo i dodaje da je transparentnost uvid u dokumente kako se donose odluke i kako se troši novac.

Minić kaže da se netransparentno okruženje brižljivo gradi, a da se informacije kriju u slučaju da zloupotreba bude ili ih je bilo.

Gost Dana uživo navodi primer iz svoje organizacije koja šalje veliki broj zahteva za dostupnost informacija od javnog zbačaja, od čega dobar deo Vladi Srbije, zbog čega nemaju mogućnost žalbe Povereniku. Umesto toga podnose tužbu Upravnom sudu i to po više puta zbog istog zahteva, dok na kraju ne dobiju od Vlade nekakvu informaciju.

„Ako vlada na kraju i dostavi podatke, ko se seća svega toga posle tri-četiri godine. To je apsolutno siguran način da se sve to potisne“, kaže Minić.

Kada je upotreba državnih resursa u pitanju, dosta se govorilo i o korišćenju službenih automobila i tome – ko i u koje svrhe ima pravo da ih koristi. Gost Dana uživo kaže da će ta tema biti posebno interesantna u predstojećoj predizbornoj kampanji.

On podseća da ovo pitanje uređuju dve Uredbe, od kojih jedna kaže ko ima i za koje potrebe pravo da koristi državne automobile, dok druga kaže da određena lica imaju pravo da ih stalno koriste, bez obzira u koje svrhe, ako im je bezbednost ugrožena. A te osobe su predsednik Republike, ministri odbrane i unutrašnjih poslova i još nekoliko osoba u državi, ističe Minić.

Agencija za borbu protiv korupcije je, s druge strane, dala tumačenje da na državne automobile pravo imaju svi i stalno, pa se tako o trošku građana voze i pomoćnici ministra i državni sekretari obavljajući stranačke aktivnosti na stranačkim skupovima.

„Imamo s jedne strane pravnu neuređenost i pogrešna pravna tumačenja, a s druge strane neto što liči na zloupotrebe i onda se sve to pokrije, zalije betonom i ne znamo kakva je armatura ispod“, zaključio je Minić.

Dačić otkrio ko je putovao u Antaliju državnim avionom

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...