PSG: Zašto bi se ulagalo u nauku ako je naš cilj otvaranje fabrika kablova sa jeftinom radnom snagom?

150

BEOGRAD – Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da se pad Univerziteta u Beogradu za više od sto mesta na Šangajskoj listi mogao očekivati ako se uzme u obzir da je u Srbiji „vrhunska reforma uvodjenje dualnog obrazovanja“.

„Zašto bi se ulagalo u nauku ako je naš cilj da se otvaraju fabrike kablova i slične kojima treba jeftina radna snaga? Zašto bi se ulagalo u nauku kada je osnova manuelni rad? Zašto bi se ulagalo u nauku u zemlji koja sve više liči na koloniju“, navodi se u saopštenju PSG.

PSG smatra da su neki od razloga za takav plasman Univerziteta i nezavidna finansijska situacija naučnih časopisa, jako loš materijalni položaj profesora, te upisivanje prevelikog broja studenata na fakultete što se odražava na kvalitet nastave.

Pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi, evo kako je sada rangiran

 

„U prethodnom periodu su se plate profesora visokoškolskih ustanova uvećavale minimalno u višestruko manjem procentu nego kod ostalih zaposlenih u prosveti, tako da se razlika u platama izmedju vrtića, osnovnih i srednjih škola i zaposlenih na univerzitetima stalno smanjivala“, piše u saopštenju PSG.

PSG je ocenio da je neophodna reforma Univerziteta, veće izdvajanje za nauku, poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u visokoškolskim ustanovama, finansiranje naučnih časopisa, kao i motivisanje profesora da objavljuju radove.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...