Bliže se izbori – pritisci SNS u “opozicionim” opštinama

182

Građani Srbije će, osim parlamentarnih izbora koji će biti održani u martu ili aprilu sledeće godine, glasati i za lokalne samouprave. A pritisci u opozicionim opštinama u Srbiji sve su učestaliji, javlja N1.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović u skandalima koji potresaju tu opštinu, uz akcije tužilaštva i policije, vidi napad SNS.

U CESID-u ocenjuju da su pritisci u opštinama gde SNS nema vlast samo pokazatelj da se bliže opšti izbori.

U opštini koja bi trebalo da bude poznata po industriji u poslednje vreme najviše se proizvode afere protiv aktuelne vlasti koja je opozicija naprednjacima. Predsednik opštine Saša Paunović tvrdi da za to postoji plan u SNS.

„Reč je o tome da je u maju Srpska napredna stranka imala istraživanje javnog mnjenja i mi imamo to istraživanje iz koga se vidi da oni nemaju šanse da pobede na lokalnim izborima, osim ako nas nekako ne sklone pre lokalnih izbora. Mogu nas skloniti diskreditacijom u javnosti kroz korišćenje njihovih medija ili da nas prosto fizički sklone konstruisanjem optužbi protiv lica koje vode javne službe za neke minimalne prekršaje, a da se iz toga prave afere koje će se koristiti za njihove medije“, kaže Paunović.

„Ono što je vrlo verovatno razlog pojačanog pritiska u opozicionim opštinama jeste da se ti izbori približavaju i da je potrebno da se uoči izborne kampanje napravi atmosfera koja bi u ovom slučaju pogodovala SNS u samoj njihovoj kampanji“, smatra Bojan Klačar iz Cesida.

Atmosfera se stvara i u pojedinim beogradskim opštinama. Stari grad nije uspeo u odbrani bazen 25. maj, a u toj opštini naprednjaci takođe nisu na vlasti.

„Mi smo pored toga doneli i jedan šlauf, Vesić Goranu da se bolje snađe u vodi, ali taj šlauf ga neće spasiti od moralne, političke i krivične odgovornosti“, rekao je Marko Bastać 16. jula.

„Mi smo došli po nalogu grada, ja kao novoizabrani direktor, odlukom grada, vi ste dobili odluku da je opštini Stari grad, odnosno javnom preduzeću Milan Gale Muškatirović, oduzeto pravo korišćenja ovog sportskog centra“, rekao je 3. avgusta novi direktor bazena 25. maj Jovan Knežević.

Od 145 opština koliko ih ima u Srbiji na prste jedne ruke mogu se nabrojati one u kojima vlast nema SNS – Čajetina, Šabac, Stari grad i Paraćin.

„Lokal je vrlo ranjiv na preletače i vrlo je moguće da u nekim opštinama dođe do promena i bez izbora, ali se pokazalo da u ove tri ili četiri opštine koje su opozicione to nije bilo moguće za prethodne tri godine i izvesno je da su sadašnje aktivnosti Srpske napredne stranke u tim opštinama vezane za izbore. Mi imamo još jednu ili dve hajde da kažemo formalno opozicione opštine poput Novog Beograda ili Svilajnca gde Srpska napredna stranka ne insistira toliko na promeni vlasti koliko to čini u ovim drugim opštinama“, kaže Klačar.

Osim toga što je lokal slab na preletače, lokalni funkcioneri kriju se gotovo uvek iza imena lidera stranke, a uoči glasanja svi državni funkcioneri odlaze baš u opštinu gde su izbori, kao što je to bilo krajem prošle godine u Lučanima.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...