Depo Višeg suda u ovom gradu čuva više od tri tone droge

128

U depou Višeg suda u Podgorici nalazi se oko tri i po tone droge oduzete tokom vođenja krivičnih postupaka, saopštila je savetnica za odnose sa javnošću ovog suda Aida Muzurović, prenosi RTCG.

Aida Muzurović je za podgoričku Pobjedu rekla da su u pitanju narkotici oduzeti u više policijskih akcija, a koji se do okončanja pravosnažnosti presude drže u ovim skladištima, nakon čega se uništavaju.

Dodaje da se u depou nalaze različite vrste zaplenjene droge, najviše marihuane i skanka.

Nakon što se završi veštačenje vrste i količine droge u Forenzičkom centru u Danilovgradu, ona se dostavlja Višem državnom tužilaštvu i uredno skladišti u posebnu prostoriju koja je opremljena sefom i vitrinama koje su, iz bezbednosnih razloga, zaključane, prenosi RTCG.

Nakon podizanja optužnice u predmetima protiv okrivljenih za šverc droge, zaplenjeni narkotici se iz zgrade tužilaštva prenose u skladište Višeg suda gde se čuvaju do okončanja postupka i pravosnažnosti presude.

Prostor u kojem se oduzeta droga skladišti svakodnevno se kontroliše i strogo je zabranjen ulaz osobama koje za to nemaju ovlašćenje.

Zakon pruža mogućnost da organ koji vodi postupak odluči da se i pre pravosnažnosti presude uništi droga koje se zbog svojih svojstava ne može skladištiti duže vreme.

Crna Gora: Na školskom brodu „Jadran“ pronađena droga, ronioci pretražuju podvodni trup broda

Uništavanje narkotika obavlja se pod nadzorom komisije koja je formirana za tu svrhu, a nakon što se uzorci droga prethodno zaštite.

Ipak, u većini slučajeva zaplenjena droga se uništava nakon što se za to steknu uslovi, odnosno nakon što presude postanu pravosnažne.

Procedura uništavanja droga nalaže da se obrazuje komisija za uništavanje droge nakon što se dobiju dozvole od Ministarstva zdravlja, Odeljenja za droge, Agencije za zaštitu životne sredine.

Droga se uništava u proseku jednom tokom dve godine, u zavisnosti od količine oduzete droge na osnovu pravosnažnih presuda tokom godine.

Izvor RTCG
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...