Migranti u očaju skakali sa spasilačkog broda u more kako bi se domogli Lampeduze

106

Osnivač humanitarne grupe „Open Arms“ Oskar Kemps objavio je snimak na kojem se vidi kako četiri migranta u pojasima za spasavanje plivaju ka Lampeduzi, posle 17 dana koje su proveli na brodu. Kemps je rekao da je njegova organizacija „danima upozoravala“ i da „očaj ima granice“.

Članovi posade humanitarnog broda brzo su krenuli za njima kako bi ih vratili na brod.

Brod „Open Arms“ je danima usidren blizu Lampeduze, pošto Salvini, koji je i zamenik premijera i lider antimigrantske Lige, odbija da dozvoli iskrcavanje spasenih migranata u Italiju i traži da njih prihvate druge zemlje Evropske unije. Liga krivi migrante za kriminal, a njena i Salvinijeva popularnost raste.

Salvini je ranije danas rekao posadi broda da ide u Španiju i optužio grupu „Open Arms“ da i dalje drži usidren brod kod Lampeduze „samo da bi provocirala“ njega i Italiju.

Spaseno još 39 migranata, Italija i Malta odbijaju da pomognu

Kada je brod ušao u italijanske vode, na njemu je bilo 147 spasenih migranata. Prethodnih dana na Lampeduzu je prebačeno 40 migranata s tog broda, jer su bili stari, psihološki iscrpljeni ili maloletnici, posle čega ih je ostalo 107.

Španija je danas ponudila brodu svoju luku Algekiras, ali je grupa „Open Arms“ navela da bi bilo apsurdno da krene na još jedan dug put s migrantima, od kojih su mnogi na moru gotovo tri nedelje.

Brod „Ocean Viking“ kojim upravljaju dve francuske humanitarne grupe, danima sa 356 spasenih migranata plovi izmedju Malte i Lampeduze i malog italijanskog ostrva Linoza, čekajući da ga neko primi. Salvini je obećao da će blokirati ulazak i tog broda u Italiju.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...