Pijanim vozačima koji izazovu udes, pored postojećih, sledi i nova kazna

265

BEOGRAD –  Osobe koje pod uticajem alkohola skrive saobraćajnu nezgodu prema novim pravilima moraće da izmire štetu koju počine iako je pokrivena polisom osiguranja.

Pored zatvorskih i drugih kazni, kao što su oduzimanje dozvole, novčani penal ili kazneni bodovi, vozači koji pod uticajem alkohola izazovu saobraćajnu nesreću mogu da plate odštetu i do 2,5 miliona evra.

Ovo predviđa novi zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji će se na jesen razmatrati u Skupštini Srbije.

Naime, oni gube prava iz osiguranja, odnosno postaju takozvani regresni dužnici prema osiguravajućem društvu koje je oštećenoj strani isplatilo nadoknadu.

„U situaciji kada vozač pijan izazove saobraćajnu nezgodu, on će u krajnjoj instanci isplatiti kompletnu materijalnu i nematerijalnu štetu koju je pričinio. Ti iznosi mogu da budu višemilionski, a isplata može da traje i po nekoliko godina, čak i duže, i ne može se izbeći“,  objašnjava Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS).

On kaže da ukoliko učesnik u saobraćaju pijan izazove nezgodu u kojoj pogine jedno lice, naknada štete po osnovu duševnih bolova za smrt bliske osobe može da iznosi i do 100.000 evra.

Na tu naknadu pravo imaju svi članovi porodice. U slučaju da onaj ko je izazvao nezgodu ode u zatvor, štetu će platiti njegova porodica ili će biti isplaćena iz njegove imovine, ili tek kada izađe iz zatvora, ali sa kamatom koja znatno podiže ukupnu sumu. Ukoliko nastradali ima maloletnu decu, uračunaće se i troškovi njihovog školovanja.

„Osim porodice oštećenog, pijani vozač ugrožava i dovodi do ivice egzistencije i svoju porodicu“,  kaže generalni sekretar UOS.

I u nezgodama u kojima povređene osobe dožive teške telesne povrede (sa umanjenim životnim i radnim sposobnostima), iznos naknade štete je višemilionski, veoma često i znatno veći od nezgode s poginulima, jer se plaća i izgubljena zarada, a šteta koja nastaje zbog toga može da dostigne iznos od više stotina hiljada evra.

Koliko je ovaj problem veliki u našoj zemlji, najbolje pokazuju podaci koje je nedavno prezentovao načelnik saobraćajne policije MUP Srbije Nebojša Arsov.

„Na putevima u Srbiji, od početka godine se dogodilo 22.000 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 310 osoba, dok je teške telesne povrede zadobilo više od 1.800 ljudi. Samo u periodu od 1. juna do 15. avgusta dogodilo se 7.800 saobraćajnih nezgoda, sa 149 poginulih i 800 povređenih“ rekao je Arsov.

U prethodnoj godini, vozači sa nedozvoljenim nivoom alkohola u krvi izazvali su 11 odsto nezgoda, pri čemu je to učešće u nesrećama s nastradalima iznosilo 14 odsto. Procenat onih koji voze pod dejstvom alkohola raste u julu i avgustu, zbog sezone godišnjih odmora i niza manifestacija čiji posetioci konzumiraju alkohol.

Samo u junu i julu ove godine Saobraćajna policija MUP Srbije je otkrila 410 teško alkoholisanih vozača koji su seli za volan sa više od dva promila alkohola u krvi.

„Nažalost, i pored toga što je kazna za ovo delo od 30 do 60 dana zatvora, 120.000-140.000 dinara, 15 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom, ima onih koji ne haju“,  kaže načelnim Arsov.

Očigledno je, kaže on, da represija nije dovoljna i da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se crni bilansi smanjili.

Po sadašnjem zakonu maksimalni iznos po jednoj saobraćajnoj nezgodi za štete na stvarima je 200.000 evra i milion evra za štetu na licima. Predlogom novog zakona predviđen je novi limita i to 500.000 evra za štetu na stvarima i 2.500.000 evra za štetu na licima.

U EU je limit 5.000.000 evra pa naši vozači to moraju da imaju na umu kada voze van Srbije , kaže Jovanović.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...