Protesti u Hongkongu, na ulice izašlo najmanje 1,7 miliona građana

84

Najmanje 1,7 miliona gradjana izašlo je danas na ulice Hongkonga, na još jedan u nizu masovnih prodemokratskih protesta, izjavili su organizatori skupa.

Organizator Gradjanskog fronta za ljudska prava Džimi Šen rekao je da u taj broj nisu uključeni demonstranti koji zbog prepreka u saobraćaju nisu mogli da dodju do Parka Viktorija, gde je počeo današnji protest.

Očekuje se da današnji skup bude veći od junskog, kada su organizatori procenili da su dva miliona ljudi bila na ulicama te autonomne kineske teritorije.

Policija za sada nije objavila procenu broja učesnika današnjih demonstracija. Te procene su po pravilu znatno niže od onih koje navode organizatori.

 

Demonstracije u Hongkongu u punom jeku, policija koristila suzavac (VIDEO)

Organizatori protesta su naveli da je skup u potpunosti miran, što nije čest slučaj na demonstracijama u Hongkongu koje traju 10 nedelja. Demonstranti su na ranijim protestima blokirali puteve i bacali cigle, jaja i molotovljeve koktele na policiju koja je odgovarala suzavcem i palicama.Protestni pokret, izmedju ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobadjanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

Protesti su počeli u junu, zbog u medjuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predvidja izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u narednih 50 godina od 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriji Kini.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...