NVO predložile 10 mera u oblasti medija do predstojećih izbora, ova je najvažnija

136

BEOGRAD – Predstavnici nevladinih organizacija danas su na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka istakli neophodnost ravnopravanog tretmana i vlasti i opozicije u medijima.

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar predstavio je deset mera u oblasti medija koje bi mogle da se primene do predstojećih izbora na jesen od kojih šest može da se sprovede bez promene zakona.

Između ostalog, on je preporučio formiranje Nadzornog odbora Skupštine Srbije koji bi se bavio pitanjem izbora a koji bi mogao da se bavi i „koherentnim i celovitim“ monitoringom medija.

Klačar je naglasio nužnost da se pokrene procedura za izbor novih članova saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), da se definišu kratki rokovi u radu tog tela i nužnost informisanja javnosti o načinu na koji su postupaju po prijavama.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić skrenuo je pažnju na, kako je kazao, 22 problema koji se nalaze u četiri tematske celine i naglasio da na najviše problema nailazi u pitanju ravnopravnog predstavljanja u medijima.

Nenadić je predložio da se uvede obaveza da politički akteri moraju da pripreme jasan politički program sa kojim će izaći pred birače i dodao da se ravnopravnost predstavljanja u medijima vrši loše i saglasio se sa Klačarem da bi bilo dobro da se Nadzorni odbor Skupštine bavi tim pitanjem.

On se osvrnuo da na pitanje plaćenog i neplaćenog promovisanja političkih aktera koje je, kako je naveo, pogrešno tumačeno od strane REM-a, kao i da cenovnici o oglašavanju i plaćanju nisu potpuno dostupni i da je nužno da se dogovori o oglašavanju u medijima ne vrše preko posrednika.

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov istakao je da je potrebno unaprediti rad nezavisnih tela tokom izbornog procesa i da je bitno da se razmotri broj dozvoljenih oglasnih poruka po jednom političkom kandidatu kako bi se ostvarila ravnopravnost bez obzira na finansijske mogućnosti aktera.

Kao i Klačar, Nedeljkov kao veliki vidi problem izbora novih članova Saveta REM-a i istakao je da je potrebno da se vodi diskusija o proceduri odabira članova tog saveta, kao i da to nezavisno telo omogući glas svojoj stručnoj službi.

On je ocenio da je potrebno da REM javnost obaveštava tokom izborne kampanje koliko je svaki kandidat imao prilike da komunicira sa svojim biračima preko televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Kako je naveo, prema monitoringu prethodnih beogradskih izbora koji je radila CRTA, jasno je bio vidljiv disblans prikazivanja kandidata u odnosu četiri prema jedan za kandidate vlasti.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...