Milivojević: Zna se šta boli vlast, oni samo ne daju Pink i RTS, sve ostalo može da prođe

177

BEOGRAD – Treći okrugli sto, na kojem se razgovaralo o medijima završio se neuspešno. Predsednik DS Zoran Lutovac kaže da je sporenje bilo u tome „što oni brane monopol, a mi javni interes“, a analitičar Cvijetin Milivojević objašnjava da vlast samo ne da RTS i Pink.

Govoreći o tome šta je dovelo do toga da neki članovi Saveza za Srbiju napuste jučerašnji okrugli sto, Lutovac je gostujući u Novom danu rekao da je na dva prethodna predloženo da se umesto o tehničkim detaljima govori o sveobuhvatnom sporazumu koji bi vodio ka uslovima za slobodne i poštene izbore.

Dodaje da s druge strane nije bilo razumevanja i reakcije.

„Na ovaj način nije moguće doći do onoga što je cilj. Ako vodite razgovore bez cilja, onda je to besmisleno“, kaže Lutovac i ističe da je ovaj format razgovora iscrpljen i ne vodi do rezultata do kojeg bi trebalo da vodi.

Politički analitičar Cvijetin Milovojević podseća da je na dan prvog okruglog stola rekao da je opozicija progutala mamac i kaže da je prihvatanjem dijaloga, Aleksandar Vučić ispunio osnovni zahtev opozicije s početka protesta „1 od 5 miliona“, a koji je glasio uspostavljanje dijaloga sa ciljem uspostavljana uslova za fer i slobodne izbore.

Milivojević kaže da je to bila greška opozicije i nespretno formulisanje ciljeva.

Prema njegovom mišljenju tri su pitanja vezana za okugli sto – zašto ga organizuje baš jedna nevladina organizacija i zašto baš ta, drugo je šta je bio cilj tih razgovora i treće, kako neko ko se bori za slobodu medija proguta udicu i učestvuje u zatvorenim razgovorima.

„Legitimitet tih sazivara je isti kao legitimitet UNS-a, vaše televizije ili moje komercijalne agencije. To nije razgovor s namerom da se postigne rezultat. Zna se šta boli vlast, oni samo ne daju Pink i RTS, sve ostalo može da prođe“, ističe Milivojević.

I dok opozicija kao svoje glavne zahteve ističe promene u sastavu REM-a i smene na RTS-u, Milivojević ukazuje da prosečni građanin to ne razume, već vidi samo konkretnu informaciju.

„Građani vide dve televizije, vide da se videla jedna predivna stvar da je otvoren autoput, koja se ne može oponirati. Oni vide informaciju, a šta se okolo dešava oni ne vide, ne vide ni okrugli sto, ni taj REM. Građani donose odluke prvenstveno na osnovu informacija iz drugog Dnevnika RTS i celodnevnog rijalitija na Pinku“, objašnjava Milivojević i predlaže da se umesto insistiranja na promenama u REM-u i na RTS-u, opozicija pozabavi „privođenju poznanju prava“ onih medija koji krše zakon, a kroz postojeći zakonski okrvir.

„Alo ljudi, imate zakon o oglašavanju, najbanalniji zakon o medijima, dva člana tog zakona kažu da onaj ko odbije da sopšti ime kreatora, naručioca, emitera spota, da se kažnjava zabranom emitovanja do šest meseci. Imate primer ubistva Olivera Ivanovića i prethodnu hajku na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, imate TV Most koja je rekla ko je naručilac te oglasne kampanje. Šta je opozicija uradila? Ništa? Vi se bavite REM-om“, kaže Milivojević.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...