Okrugli sto o izborima – još dva sastanka vlasti i opozicije

86

Posle trećeg okruglog stola vlasti, opozicije i nevladinog sektora, dogovor ili sporazum nisu na vidiku. Deo opozicije i ne želi više da učestvuje na sastancima, jer ocenjuje da nema dijaloga, dok vlast najavljuje da će se pozivima uvek odazvati, javlja N1.

Preostala su još dva sastanka – 5. i 9. septembra koji bi trebalo da rezultiraju promenama koje bi dovele do atmosfere za fer i poštene izbore.

Organizatori sastanka zadovoljni su što su uopšte za isti sto konačno seli predstavnici vlasti i stranke opozicije. Ali to je sve što se dogodilo – bar za prva tri sastanka. Od usaglašavanja stavova i predloga još nema ni naznaka.

„Sporenje je u tome što oni brane monopol, a ja se zalažem za javni interes. Ja se zalažem da mediji budu ne proopozicioni nego da budu svoji, da se bave javnim interesom… To je naš interes – da mediji budu profesionalni i da rade svoj posao kako treba, jer ovo nije pitanje za političke stranke već šire, pitanje temelja jednog demokratskog društva“, navodi lider DS Zoran Lutovac.

Analitičari procenjuju da opozicija nije iskoristila razgovore sa predstavnicima vlasti za konkretne promene i zahteve.

„Kada je bio prvi sastanak, ja sam se, moram reći, iznenadio što je opozicija progutala mamac koji se zove ’dijalog’. Zahtev je bio uspostavljanje dijaloga sa ciljem obezbeđenja uslova za fer i ravnopravne izbore, onog trenutka kada je Vučić rekao ’da’ dijalogu, on je faktički ispunio osnovni cilj opozicije… Njegovi predstavnici su ušli u taj dijalog i tog trenutka je ispunio osnovni zahtev koji je opozicija pomalo nespretno postavila“, kaže analitičar Cvijetin Milivojević.

Prva tri sastanka protekla su bez medija, a mediji su bili glavna tema. Iza zatvorenih vrata ostale su najvažnije rasprave o slobodi i objektivnosti sredstava javnog informisanja.

„Okrugli sto je mogao da bude kao u Gdanjsku – okrugli sto u kome se dogovara predaja vlasti, nečega što je uzurpiralo sve i dovelo do sistema u kome je Srbija danas ledina gde čoban vlada a stanovnici su otprilike stado“, ocenjuje novinar BBC Slobodan Stupar.

Osim što organizatori nisu mogli da, posle trećeg sastanka, upotrebe reč konstruktivno, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kaže za Radio Sloboda Evropa da je neizvesno održavanje sledećeg okruglog stola zbog odluke Saveza za Srbiju da ne učestvuje u više u dijalogu, kao i zbog toga što je Goran Vesić iz SNS-a prekršio „četam haus“ pravilo i pred medijima govorio ne samo o sadržini sastanka, već i o nečemu što se na tom sastanku nije desilo – da je lider Nove stranke Zoran Živković na sastanku rekao da niko od novinara ne radi dobro svoj posao i da urednici treba da dobiju uputstva kako da se ponašaju.

Antonijević: Vesić prekršio pravilo; Neizvesno održavanje sledećeg okruglog stola

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...