Radenović tvrdi: Problem je što srpski profesori ne rade ništa a primaju dobre plate

382

BEOGRAD – Mentalna lenjost srpskih univerzitetskih profesora koji vrlo malo objavljuju i među kojima nema nijedan visokocitiran, jedan je od ključnih razloga što je Univerzitet u Beogradu pao za 100 mesta na Šangajskoj listi, tvrdi matematičar Stojan Radenović.

Profesor Radenović, koji se godinama nalazi među sto najcitiranijih naučnika u svetu u oblasti matematike, smatra da nije loš trenutni plasman Univerziteta u Beogradu između 400. i 500. pozicije na Šangajskoj listi, ali da je problem što profesori „ne rade ništa, iako primaju dobre plate“.
„Da bi se Univerzitet podigao na listi, profesori moraju mnogo više da rade. Njihova mentalna lenjost je veliki problem“, kaže Radenović.
Danas profesor Radenović, koji je u penziji, kako navode „Večernje novosti“, pripada Univerzitetu kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji, koji ga je angažovao, pa njegovi radovi dižu rejting ove ustanove.
Kriterijum citiranosti je, kako navodi list, drugi po važnosti, odmah iza Nobelove nagrade i Fildsove medalje, za određivanje plasmana nekog univerziteta na Šangajskoj listi. List ističe da je visoka citiranost profesora Radenovića bila jedan od razloga što je Univerzitet u Beogradu 2016. i 2017. godine bio među 300 najboljih u svetu.
Prošle godine Univerzitet u Beogradu se plasirao među 400, a ove pao za još sto mesta i zadržao se između 400. i 500. pozicije.
Kriterijumi za rangiranje na Šangajskoj listi su broj dobitnika Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj naučnih radova objavljenih u najcitiranijim naučnim časopisima – američkom „Science“ i britanskom „Nature“, citiranost istraživača, i broj radova u časopisima sa lista SCI i SSCI.
Univerzitet u Beogradu nema nobelovce, koji nose 30 odsto poena, više nema ni najcitiranije naučnike, koji nose 20 odsto poena, a loše je pozicioniran i po radovima u dva najprestižnija časopisa, što je još 20 odsto bodova.
S druge strane, Univerzitet u Beogradu odlično je kotiran po broju radova objavljenih u časopisima sa SCI i SSCI liste.
Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...