Nišlije čuvenim glumcima odali priznanje – 27 ulica sada nosi njihova imena

105

NIŠ-  Nedelju dana pred Filmske susrete, 27 glumaca i glumica dobilo je svoje ulice u Nišu.

Skupština grada potvrdila je nova imena za ulice koje su do sada bile bezimene, a naselje 9. maj ima najviše glumačkih ulica, čak 10.

Čuveni Gidra i prerano preminuli Nebojša Glogovac, Manda, Ružica Sokić, Bora Todorović i Milena Dravić neki su od velikana kojima je na ovaj način odata počast.

Velikani su dobili priznanje nazivima ulica, ali onih koji nemaju imena, pa zamene dokumentacije za građane neće biti.

U Opštini Pantelej, prema Odluci o utvrđivanju naziva, ulicu je dobio slavni Dragomir Bojanić Gidra i to u Donjem Matejevcu.

Jedan od filmskih stručnjaka i organizatora Filmskih susreta Dejan Dabić pozdravlja ovu odluku i kaže da su predlagali da se obeležja postave i oko Tvrđave.

To je dobar pokazatelj da su ti glumci cenjeni od strane našeg društva, naše sredine i da na taj način ostavljamo trag za buduća pokolenja. Na neki način odajemo počast i Filmskim susretima i našoj tradiciji od 54 godine,- kaže Dabić.

U istom naselju ulice će imati i Dragan i Predrag Pepi Laković, dok je Rahela Ferari dobila dve – jednu u Gornjoj, a jednu u Donjoj Vrežini.

U Opštini Crveni Krst u naselju Berčinac ulicu dobija prerano preminuli glumac Marinko Madžgalj, a u ovoj dolini Toponičke reke ulice će imati i čuveni filmski i pozorišni glumci Predrag Ejdus i Miloš Žutić.

U Opštini Niška Banja u imena su ušle i glumice – Đurđija Cvetić u Sićevu i Olga Spiridonović u Radikinoj Bari. Ljubiša Bačić će biti na tabli u Ostrovici, a Danilo Lazović u Proseku. Milutin Butković imaće 2 ulice, kako se navodi u Odluci o utvrđivanju naziva, jednu u Ostrovici, drugu u Sićevu.

Čuveni Mića Tatić, inače rođeni Nišlija, ulicu će imati u naselju koje je epicentar starog Niša – na Paliluli.

U naselju Pasi Poljana u nazive ulica se upisuju Velimir Bata Živojinović, Milena Dravić i Dragan Nikolić.

Najveće društvo glumačkih legendi je u naselju 9. maj, njih čak 10 – Nebojša Glogovac, Marko Nikolić, Milorad Mandić Manda, Mira Stupica, Olivera Marković, Rade Marković, Ružica Sokić, Bora Todorović. Vlastimir Đuza Stojiljković i Ljuba Moljac – Miodrag Andrić.

Prijatno sam iznenađen brojem glumaca koji su dobili ulice. Nije bitno gde su te ulice, daju se imena tamo gde ima slobodnih ulica. Drago mi je da su svi oni, od Glogovca do Đuze, dobili ulice jer su nam ulepšavali živote i zaslužuju to, navodi Dabić.

A svojevrsna posveta glumcima izvedena je i nazivom jedne ulice u Pasi Poljani – Manetova, po liku iz filma i romana Zona Zamfirova.

Izvor Južne vesti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...