Najcitiraniji profesor matematike koji radi u Saudijskoj Arabiji spreman da se vrati u Srbiju, zauzvrat traži samo ovo

1.345

“Spreman sam da se vratim, da svoje naučne radove iz matematike ponovo potpisujem za Beogradski univerzitet. Ja sam patriota, volim Srbiju i nemam posebne uslove. Mogu da mi daju nešto sitno, da kupe laptop”, rekao je za Večernje novosti, profesor Stojan Radenović.

On je to izjavio nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će dati sve od sebe da ga vrati pošto ga je angažovao Univerzitet kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje naučne radove.

Vučić je, za TV Prva, rekao da mu je sada briga kako da vrati prof. Radenovića, koji inače spada u grupu najcitiranijih matematičara sveta, a zbog toga što više naučne radove ne potpisuje za Univerzitet u Beogradu, on je pao na Šangajskoj listi za 100 mesta.

“Lista najcitiranijih naučnika objavljuje se 15. septembra, a nadam se da ću na njoj ostati”, kaže Radenović.

“Sa Arapima mi je istekao ugovor. Kada bude objavljena ta lista, imam mesec i po da promenim adresu. Formalno sve će se znati do kraja godine”, rekao je Radenović.

“To je čovek kojeg je Tomislav Nikolić svojevremeno odlikovao na ponos naše države, a ja ću dati sve od sebe da za godinu dana, kada isteknu svi ti ugovori da ga vratim i da potpisuje sve svoje naučne radove za Srbiju. On je rekao najtačnije šta su problemi našeg društva”, naveo je Vučić.

Univerzitet u Beogradu pao je na ovogodišnjoj Šangajskoj listi, jer, između ostalih razloga, u svojim redovima nema više nijednog istraživača koji se nalaze na listi najcitiranijih.

Prof. Radenović, inače penzioner, naučne radove piše u podrumskim prostorijama zgrade u kojoj stanuje na Vračaru.

Izvor Nedeljnik
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...