Italijanski predsednik strankama dao još vremena za stvaranje mogućih saveza

63

Italijanski predsednik Serđo Matarela rekao je da je pristao na zahtev političkih lidera da im ostavi još vremena za stvaranje mogućih saveza, kao alternative prevremenim izborima. Matarela je novinarima rekao da „što pre želi jasno rešenje“ jer „velika nacija poput naše to zahteva“.

On je dodao da su mu lideri stranaka rekli da žele da razmotre da li je dogovor moguć kako bi se izbegli prevremeni izbori. On će sa njima od utorka održati još jedan krug razgovora.

Matarela je nagovestio da nova vlada mora biti dovoljno čvrsta da dobije poverenje u Parlamentu i da ima sveobuhvatan program ciljeva. U suprotnom će raspustiti parlament i raspisati izbore na jesen.

Italija ulazi u period neizvesnosti posle iznenadne krize u vladi

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini insistira da su izbori najbolji način da se prevaziđe politička kriza, ali ostavlja mogućnost za rekonstrukciju vlade, što bi moglo da oživi srušenu koaliciju njegove ekstremnodesničarske Lige i antirežimskog Pokreta pet zvezdica.

Nakon sastanka s predsednikom Italije Serđom Matarelom, Salvini je nagovestio moguću alternativu prevremenim izborima.

Predsednik italijanskog Pokreta pet zvezdica Luiđi Di Majo rekao je da se ne plaši prevremenih izbora, ali da je takođe ostavio prostora za pregovore o mogućem „čvrstom savezu“ koji će održati aktuelnu zakonodavnu vlast.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...