Mihajlović: Teretna pruga kod Smedereva biće gotova za nedelju dana

113

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je posetila gradilište teretne pruge u Smederevu gde se radovi završavaju i novu staničnu zgradu.

Izgradnja 7,5 kilometara nove teretne pruge košta 9,5 miliona evra, kazala je ministarka koja očekuje da radovi budu završeni za nedelju dana.

Istakla je da je ta pruga važna za povezivanje luke i buduće industrijske zone sa železničkim Koridorom 10, i za kombinovanje vodenog, drumskog i železničkog saobraćaja.

Mihajlović je njavila da će za dvadesetak dana biti raspisan tender za izgradnju nove luke Smederevo, gde radovi treba da počnu u martu iduće godine. To će koštati 93 miliona evra, od čega su 53 miliona za lučku infrastrukturu.

„Izgradnja nove luke omogućiće da ovaj deo Srbije bude čvorište teretnog saobraćaja“, rekla je ministarka.

Mihajlović potpisala ugovor, Kinezi grade auto-put od Novog Beograda do Surčina

 

Dodala je da se do 2014. praktično nije ulagalo u vodni saobraćaj, dok je danas vrednost projekata koji se već realizuju i planiranih, 380 miliona evra.

„Cilj je da naši vodni koridori budu nezaobilazni kao i drumski i železnički, i da smanjimo troškove prevoza robe kroz razvoj intermodalnog transporta i povezivanje različitih vidova saobraćaja“, rekla je Mihajlović.

Članica Gradskog veća Jasmina Vojinović je rekla da su Smederevci 50 godina čekali da se pruga iseli iz centra grada, a ministarka istakla da će izmeštanje pruge omogućiti da smederevska tvrđava bude stavljena pod zaštitu Uneska i da počne njena obnova, te ona očekuje da Smederevo bude „ne samo grad čelika, nego i grad turizma“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...