Polemika ambasadora Rusije i SAD na Tviteru

126

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko reagovao je na objavu svog američkog kolege Kajla Skota povodom 80. godišnjice potpisivanja pakta Molotov-Ribentrop poručivši da je tragedija mogla lako biti izbegnuta da su zapadne sile uspostavile sistem kolektivne bezbednosti koje je predlagao SSSR, javlja RTS.

Kajl Skot na svom Tviter profilu napisao je da je pre tačno 80 godina potpisan zloglasni Ribentrop-Molotov pakt na osnovu kojeg su dva diktatora tajno podelili Istočnu Evropu na nacističku i sovjetsku sferu uticaja.

„Nedelju dana kasnije usledila je invazija na Poljsku a Evropu su preplavili užasi Drugog svetskog rata uz kasnije podele od kojih neke i dan-danas traju“, dodao je Skot.

„Umesto sistema kolektivne bezbednosti zapadne sile odlučile su se za ciničnu politiku smirivanja kojom bi se Hitlerova agresija preusmerila na istok“, uzvratio je Bocan-Harčenko sa svog profila.

Kako je istakao ruski ambasador, pokušaj da se Sovjetski savez predstavi kao izazivač Drugog Svetskog rata skrnavi sećanje na milione žrtava koje su doprinele slamanju nacizma i oslobođenju svog naroda i naroda Evrope.

„Molim vas da konsultujete presude iz Nirnberga, koje su i danas sastavni deo međunarodnog prava“, dodao je Bocan-Harčenko.

Fotografije na kojima se vide premijeri zapadnih zemalja kako se rukuju sa nacističkim liderima lako se mogu pronaći, dodao je ruski ambasador.

„Proverite ‘Čemberlen i Hitler u Godesbergu, septembar 1938’ ili ‘Minhenski sporazum, septemar 1938.'“, poručio je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...