„Stan na dan“ promenio tržište nekretnina u Beogradu

130

U Beogradu, ali i širom Srbije sve je popularnije izdavanje stanova na dnevnom nivou, prenosi B92.

Da li je „stan na dan“ promenio ili poremetio tržište nekretnina i da li je i koliko ovakav trend otežao najam stanova u centru grada na duži period?

Kažu da je poslednjih godina baš takav stan najpopularniji i najtraženiji, a oni koji danas takve stanove kupuju uglavnom to rade da bi ih iznajmljivali baš tako – stan na dan.

„Skoro je nemoguće u ponudi naći manji stan koji bi se prodao u samom centru u Beogradu“, izjavila je za Prvu TV Katarina Lazarević, vlasnica agencije za nekretnine.

„U tom efektu dnevnog izdavanja oni pružaju mogućnost vlasnicima stanova da znatno brže dođu do mogućnosti da okrenu novac“, objašnjava Rade Samardžija, vlasnik agencije za nekretnine.

Naime, vlasniku manjeg stana umesto na mesečnom nivou oko 300 evra, izdavanjem stana na dan dnevno ostane bar od 20 do 30 evra.

„Tako da su studenti ostali uskraćeni za veliki broj stanova koji su ranije mogli da zakupe a sada to ne mogu da učine“, ističe Lazarević.

„Mali stanovi su uvek bili preskupo zadovoljstvo za jednog studenta koji ovde treba da uči“, dodaje Samardžija.

Stan na dan je kao biznis uticao na veću prodaju manjih stanova, a time u izvesnoj meri promenio ili, rekli bi neki, poremetio tržište.

„Izdavanje stanova na dan očigledno nije dobro ni poreski regulisano, ljudi koji izdaju takve stanove uglavnom to rade na crno“, kaže Lazarević.

Izdavanje stana na dan možda nije još sasvim popularno u bližem okruženju, ali nije nepoznato, na primer, u Sofiji, Rimu ili Beču.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...