Profesor Radenović na sastanku sa Vučićem: Kad ste me pozvali iz Njujorka nisam mogao da verujem

426

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa profesorom matematike Stojanom Radenovićem koji je najcitiraniji srpski matematičar.

Sastanku u Predsedništvu prisustvuju ministri finansija i prosvete Siniša Mali i Mladen Šarčević.

Vučić je najavio da će za napredovanje Srbije i Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi obezbediti poseban budžet, za 12 profesora iz Srbije.

„Zamolio bih Vas da utičete i da svoju energiju prenesete i na mlađe ljude“, rekao je Vučić.

Profesor Stojan Radenović rekao je da je bio iznenađen pozivom predsednika.

“ Vaš poziv iz Njujorka i ovo sad ovde, ovo je mnogo za mene. Da me zove predsednik iz Njujorka. Supruga kaže: da te neko ne zeza“, rekao je  Radenović.

„Beskrajno sam zahvalan što toliko vredno radite, lično me je pogodila činjenica da ste zbog naše sveukupne nedovoljne aktivnosti i pažnje počeli da potpisujete za Saudijsku Arabiju. Ja Vas molim da dođete, a mi ćemo Vam obezbediti uslove kakve svi nude. Ja sam mu ponudio kabinet, profesor je rekao: šta će meni kabinet“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, profesor Radenović je ubedljivo najzaslužniji za visoku plasiranost Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi .

„Država će i sada pokazati da želimo da nauci i kulturi vratimo mesto. Vama sam zahvalan na rečima koje su sve probudile da samo radom i marljivošću možemo nešto uraditi. Nećemo ulagati samo u auto-puteve, već i u nauku i digitalizaciju. On mi je rekao za mene je ovo velika čast, ja Srbiju volim najviše“,  kazao je Vučić.

Profesor Radenović je rekao da nijedan član SANU neće biti među najcitiranijima jer to zahteva veliku posvećenost. To može da se ostvari i u podrumu, ne samo u kancelariji.

Oni su kako je najavljeno u Predsedništvu razgovarali o povratku tog poznatog matematičara u Srbiju i Univerzitet u Beogradu.

Profesor Radenović je jedan od najcitiranijih matematičara sveta i ranije je naučne radove potpisivao za Univerzitet u Beogradu, ali ga je u međuvremenu angažovao Univerzitet kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje naučne radove.

 

Izvor Kurir
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...