Ambrozija se širi – veće kazne za neodgovorne vlasnike parcela

89

Prema podacima koje je obelodanio gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić, u Beogradu je čak 350.000 hektara pod ambrozijom, piše Blic.

Prema planu, ove godine je, pre sezone cvetanja, ambrozija trebalo da bude uništena sa – 120 hektara!

To su još nepovoljniji podaci od onih obelodanjenih 2018. godine kada je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao da je „rast ambrozije mapiran na više od 100.000 hektara, a da je prošle godine uništeno sa 60 hektara“.

„Grad će formirati stručni tim, koji će napraviti strategiju rešavanja problema širenja ambrozije u narednih 20 godina. Kazne za vlasnike parcela koji nisu uništili ovu korovsku biljku, biće povećane“, najavio je pre par dana gradonačelnik Zoran Radojičić.

On je tom prilikom podsetio da u Beogradu ima 350.000 hektara pod ambrozijom, od čega jedan deo uređuje „Zelenilo Beograd“, dok su ostali delovi privatna svojina.

„Strategijom koja bude usvojena biće predviđeno i povećanje kazne za neodgovorne vlasnike zemljišta“, dodao je Radojičić.

Kako se podseća, prošle nedelje su iz Agencije za zaštitu životne sredine saopštili da su koncentracije polena u vazduhu u jednom trenutku bile 674 polenova zrna po kubnom metru, što je skoro 45 puta više od dozvoljene granice.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...