Dačić optužio hrvatske vlasti: To se u Srbiji nikad ne bi desilo

69

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić optužio je danas hrvatske vlasti da stvaraju antisrpsko raspoloženje u toj zemlji koje rezultira napadima na pripadnike srpske manjine.

On je ocenio da licemerno zvuče njihova zalaganja za prava Hrvata u Srbiji kada se Srbi napadaju zato što gledaju utakmicu Crvene zvezde.

„Stvaraju antisrpsko raspoloženje u Hrvatskoj, što rezultira napadima na Srbe. Licemerno zvuče njihova zalaganja za prava Hrvata u Srbiji u situaciji kada se Srbi napadaju zato što gledaju prenos utakmice Crvene zvezde. To se u Srbiji nikad ne bi desilo, niti bi predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) ćutao na takve napade“, rekao je Dačić za Novosti.

Dačić je reagovao na današnje saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske koje je kao krajnje neprihvatljivu ocenilo Vučićevu izjavu povodom najnovijih napada na Srbe u Hrvatskoj.

Hrvatsko ministarstvo je navelo da je Vučić tom izjavom „opravdao oružanu pobunu“ hrvatskih Srba početkom devedesetih, čiji je cilj, kako se navodi, bilo rušenje ustavnopravnog poretka Hrvatske.

Ministarstvo je takođe pozvalo Srbiju da „umesto manipusanja činjenicama unapredi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dve države“.

U mestu Uzdolje i selu Đevrske kod Knina u sredu uveče napadnuti su gosti kafića, pripadnici srpske nacionalnosti, dok su gledali utakmicu beogradske Crvene zvezde i švajcarske ekipe Jang Bojs.

Vučić je juče izjavio da je posle reakcija hrvatskih zvaničnika na najnovije napade na Srbe u Hrvatskoj, razumljivo zašto su se Srbi pobunili protiv hrvatskih vlasti početkom devedesetih i da ne može odgovor na sve biti „velikosrpska agresija“.

Dačić je za Novosti rekao da bi hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova „bolje bilo da se pozabavi time što njihova predsednica (Kolinda Grabar-Kitarović) sramno ćuti posle prebijanja Srba u Uzdolju i Đevrskama“.

„Ili bi možda i ona dohvatila motku da tuče decu u kafiću koja gledaju Zvezdu pošto se nedavno pohvalila da joj je žao što za vreme ‘Oluje’ nije uzela pušku da valjda puca u svoje građane Srbe“, naveo je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao da se Vučić „iskreno zalaže za unapređenje dobrih odnosa sa Zagrebom“, ali da „oni svakim danom pokazuju da im do toga nije stalo“ i da se „stalno vraćaju u prošlost“.

Reakcija iz Hrvatske: Neprihvatljiva izjava Aleksandra Vučića

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...