Opozicija u Srbiji – odluka o bojkotu izbora daleko od konsenzusa

112

Vlast i opozicija u Srbiji do juče su sedeli za okruglim stolom i raspravljali o izbornim uslovima. Ne samo da sastanci nisu urodili plodom, nego je pitanje kako će ubuduće izgledati, jer je deo stranaka već najavio da razgovore napušta, a naredne izbore bojkotuje, izveštava N1.

Međutim, odluka o neizlasku na birališta u redovima opozicije je sve, samo ne jednoglasna.

A svakih nedelju dana po jedna opoziciona stranka najavi bojkot izbora. Prva je to učinila Narodna, da bi zatim neizlazak na birališta objavila i Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“. Mediji spekulišu da će tabak uskoro presaviti i Dveri i Stranka slobode i pravde, ali predsednika države osipanje izbornih takmaca, čini se, ne uzbuđuje previše.

„Svako ima pravo da bojkotuje, posebno oni koji nemaju nikakvu podršku naroda i zbir svih njihovih partija zajedno iznosi ispod deset odsto. Tako da mogu da bojkotuju, ili ne moraju. Pravo da vam kažem, meni je svejedno. Voleo bih da izađu na izbore i jasno vide kako i koliko stoje“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odluka o bojkotu daleko je od konsenzusa i među strankama opozicije, doduše onima koje su u parlament dospele pod plaštom drugih partija.

Stranka moderne Srbije saopštila je da ne pristaje na pritisak da se odmah odluči da li je za bojkot, samostalni poslanik Đorđe Vukadinović smatra da je neizlazak na izbore loš i avanturistički, dok lider Nove stranke traži da mu zagovornici bojkota navedu jedan primer u kom je takva strategija bila uspešna.

„Ne razumem kako neko može da pomisli da, ako ne učestvuje u borbi, može da pobedi. To se nikad nigde nije desilo. Nijedna autoritarna vlast nije otišla zato što je neko bojkotovao tu vlast, ili da prevedemo na srpski – pobegao sa megdana“, kaže Zoran Živković, predsednik Nove stranke.

„Ne radi se o tome da je to zaista megdan, gde mi možemo da uzmemo ’svako svoje oružje’ pa kome šta bog da. To bi bilo u redu, međutim, neravnopravni su uslovi, to je kao da izlazite u ring sa profesionalnim bokserom zavezanih ruku“ ,ocenio je Jugoslav Kiprijanović, potpredsednik Dveri.

Veliki deo opozicionih partija, međutim, ne vidi izbore kao meč u kom su osuđeni da „dobiju po nosu“. Izlazak na birališta nikad nije bio upitan za radikale, LDP, Ligu socijaldemokrata Vojvodine i veliki broj manjinskih stranka. Pitanje je samo – da li ih javnost uopšte doživljava kao opozicione.

„Te tobožnje opozicione stranke – da upotrebim jednu ne sasvim prijatnu reč – ti patrljci opozicije, ne deluju verodostojno. Mislim da je vrlo malo ljudi koji danas u Šešelju, Čedi Jovanoviću i Čanku vidi verodostojne opozicionare“, kazao je novinar Dušan Miklja.

U Savezu za Srbiju su, kažu, svesni da će Srpska napredna stranka u deklarativnoj opoziciji naći saradnike. Međutim, nisu sigurni ni da će i sami do kraja ostati jedinstveni u odluci da izbore bojkotuju.

Na pitanje da li može da garantuje za članice Saveza za Srbiju da će isto tako da misle za nekoliko meseci, Kiprijanović odgovara: „Naravno da ne mogu. Mogu da garantujem samo za organizaciju kojoj pripadam“.

Situacija je najkomplikovanija u Demokratskoj stranci, čije rukovodstvo podvlači da je bliže bojkotu izbora, ali kako saznaje N1, u toj odluci nema podršku brojnih viđenijih članova, pre svega narodnih poslanika koji su izabrani pre nego što je komandnu palicu preuzeo Zoran Lutovac.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...