Reakcija iz Hrvatske: Neprihvatljiva izjava Aleksandra Vučića

87

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske ocenilo je danas kao krajnje neprihvatljivu jučerašnju izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića, kojom opravdava oružanu pobunu sa ciljem rušenja ustavnopravnog poretka Hrvatske početkom ’90-ih, i pozvalo je Srbiju da umesto manipusanja činjenicama unapredi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dviju država, prenosi Danas.

„Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića“, navodi se u saopštenju ministarstva, koje prenosi Hina i podseća da o tome jasno govore relevantne rezolucije SB i GS OUN, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Hagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske kontratužbe.

Kako se navodi, upravo pretenzije na mešanje u unutarnje stvari susedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srpske politike, koja nije od juče.

Ministarstvo ističe da Hrvatska garantuje najviši stepen zaštite prava nacionalnih manjina i gradi tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i poverenju među građanima.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je „razumljivo“ što su se pre 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama napadnuti su u sredu dok su gledali prenos utakmice beogradske Crvene zvezde i švajcarske ekipe Jang Bojs.

Policija je za incident u Đevrskama podnela pet prekršajnih i jednu krivičnu prijavu, dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.

Vučić: Razumljivo je zašto su se Srbi pobunili protiv hrvatskih vlasti početkom devedesetih

Izvor Danas Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...