Slobodna zona u Nišu: Vlast SNS „anti-kulturna“

97

U Nišu je sinoć održana 13. po redu opoziciona Slobodna zona, piše Danas.

Vlast Srpske napredne stranke (SNS), koja je po svojoj suštini anti-kulturna, ima katastrofalne posledice po kulturni život i identitet Niša, a ionako mali budžetski novac namenjen kulturi troši se uglavnom na puko preživljavanje ustanova kulture, kao i za besmislene projekte novoformiranih nevladinih organizacija po naprednjačkoj liniji, poručili su predstavnici Narodne stranke, Nove stranke i Srpskog pokreta Dveri (SP Dveri).

Potpredsednica SP Dveri Tamara Milenković Kerković založila se za donošenje nove Strategije kulturnog razvoja grada Niša koja će suštinski, a ne samo daklaratrivno, predstavljati osnov za njegov kulturni oporavak i prosperitet.

Ona je rekla da Niš, na čijoj teritoriji se, prema zvaničnim izvorima, nalazi 110 kulturnih dobara, sedam arheoloških nalazišta, dve prostorne kulturno-istorijske celine i četiri znamenita mesta, i koji ima i nezavisnu kulturnu scenu, „nema eksplicitnu kulturnu politiku i ne prepoznaje kulturu kao ‘četvrti stub razvoja’“.

„Vlast SNS-a jeste po svim biću anti-kulturna i kao takva proizvela je katastrofalne učinke na identitet, kvalitet života i samopoštovanje građana Niša. Ona pokazuje diletantizam, nebrigu, neznanje, stihijsko i rutinsko upravljanje, bahatost i neukus kako na planu očuvanja nasleđa, tako i na planu podsticanja savremenog stvaralaštva“, ocenila je ona.

Poverenik Gradskog odbora Narodne stranke u Nišu Ljuba Kostić dodao je da vlast koja za kulturu svog naroda izdvaja svega 0,7 odsto budžeta ne misli dobro tom narodu.

U Nišu se skoro čitav iznos budžetskih sredstava troši za plate zaposlenih u ustanovama kulture, a pri tom zaobilazi finansiranje projekata koji insistiraju na demokratičnosti, učešću građana u oblikovanju sopstvene kulturne sredine ili realizaciji umetničkih programa koji su deo građanskog aktivizma.

“Oni koji vode“ grad, polazeći od sebe samih, takve projekte nužno vide kao neku subverzivnu aktivnost, lične uvrede ili napad na lik i delo svog jedinog i nepogrešivog vođe. Zbog takvog stava se pozorište raspada iznutra, “Filmski susreti“ liče na palanačku reviju filmova lišenu svake festivalske čarolije, a spomenici kulture su prekriveni zemljom, šutom ili đubretom, kazao je on.

Funkcionerka Nove stranke u Nišu Danijela Stojković podsetila je da je, recimo, arheološko nalazište Medijana već mesecima zatvoreno, a da je Niška Banja, čija su lekovita svojstva koristili još Kelti ili Rimljani, sada ruina, na čijem je ulazu između ostalog polusrušen hotel, a na kraju šetališta spaljen hotel. Čak i autobus za razgledanje grada, koji je nedavno pušten u rad, obezbeđuje samo panoramsko razgledanje, a ne i svraćanje do nekih kulturno-istorijskih objekata koji su obeležje grada.

Predstavnici ovih stranaka podsetili su da je Niš jedan od najstarijih gradova na Balkanu, da se nalazi na raskrisnici balkanskih i evropskih puteva i da raspolaže izuzetnim kulturno-istorijskim bogatstvom- praistorijskim nalazištima, kao i antičkim, srednjevekovnim hrišćanskim i osmanskim nasleđem. Veliki deo tog nasleđa je ili imagiran, jer nije izložen posetiocima, ili je predstavljen na nedovoljno ozbiljan i improvizatorski način.

Nišku zonu slobode organizuju Savez za Srbiju (SzS), Pokret slobodnih građana, Nova stranka, kao i Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je bio formalni organizator protesta „1 od 5 miliona“. U niškom SzS su Demokratska stranka, SSP, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri, Pokret za preokret, Zdrava Srbija, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ i sindikat „Sloga“.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...