Raste cena stanova u Beogradu, čak i u staroj gradnji

175

Veliki stambeni projekti u Beogradu poput Central gardena, Voždovih kapija, Westa 65 i A bloka sa cenama kvadrata nametnuli su trend rasta cena kvadrata do pet odsto na godišnjem nivou u opštinama u kojima se nalaze, tvrde stručnjaci za nekretnine, piše Blic.

Na pitanje da li su određene nekretnine precenjene, Mina Kalezić, direktor marketinga i prodaje „CBS International“, deo „Cushman & Wakefield grupe“ kaže da je “svaki projekat precenjen ako cena ne prati i kvalitet projekta u smislu završnih radova i materijala koji se koriste pri opremanju stanova”.

Ona objašnjava da “kupci sve više pažnje obraćaju i na dodatne sadržaje koje projekat može da ponudi (recepcija, obezbeđenje, video-nadzor, privatni park i zelene površine, dečje igralište, profesionalno održavanje, garaža)”.

“Naravno da je lokacija još uvek vrlo bitan faktor kada se kupac odlučuje za neki projekat, ali kupci su sve sofisticiraniji u svojim zahtevima. Ukoliko projekat ima neopravdano visoku cenu, to će svakako uticati i na dinamiku prodaje samog projekta”, kaže Mina Kalezić.

Prema njenim rečima, na rast cena stanova utiče činjenica da je potražnja znatno veća od ponude na stambenom tržištu. S obzirom na to da nekoliko godina unazad u većini beogradskih opština broj prodatih stanova znatno premašuje broj izgrađenih stanova, kupci se okreću sekundarnom tržištu, odnosno starogradnji, što izvesno dovodi do rasta prodajnih cena.

“I dok na cene stanova u novoizgrađenim projektima utiče lokacija, kvalitet završnih radova, a sve više i dodatni sadržaji, kao i renomiranost investitora, kada je reč o starogradnji najznačajniji faktor pri određivanju cene je kvalitet stana, odnosno stanje u kome se prometovani stan nalazi i koliko je potrebno uložiti u renoviranje. Prosečne cene stanova u pojedinim beogradskim opštinama, u kojima su u prethodnom periodu izgrađeni veliki stambeni kompleksi ili su u fazi izgradnje, rastu na godišnjem nivou od nula do pet procenata. Veliki stambeni projekti poput Central Gardena, Voždovih kapija, Westa 65 i A bloka sa cenama kvadrata nametnuli su trend rasta cena kvadrata u opštinama u kojima se nalaze”, navodi ona.

Kako objašnjava, kada je reč o starogradnji, “lakše i brže se prodaju stanovi koji se nalaze u centralnim beogradskim opštinama, pa imamo primere iz prakse gde su cene stanova nerealno visoke ne zbog same nekretnine nego zbog lokacije na kojoj se nalaze. Međutim, kada je reč o manje atraktivnim beogradskim opštinama, vlasnici stanova starijeg datuma gradnje, gde postoji nesrazmera cene i stanja u kojem se nekretnina nalazi, kao i lokacije i infrastrukture, teško pronalaze kupce i njih uvek savetujemo da cene prilagode trendovima na tržištu”.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...