Turajlić: Svaka čast Stojkoviću na odgovoru!

888

Nekadašnja profesorka Beogradskog univerziteta Srbijanka Turajlić izjavila je za N1 da je “zabrinjavajuće za jednog ministra koji se bavi naukom” da nije čuo za genetičara Miodraga Stojkovića.

Genetičar Miodrag Stojković, koji je napustio Srbiju i iz Leskovca otišao na Harvard, objavio je na Tviteru da je dobio mejl s molbom za broj telefona kako bi ga kontaktirao ministar Mladen Šarčević, a na koji je, kako je preneo, odgovorio da je imao telefon i dok je bio u Srbiji.

On je, kako se podseća, ipak odlučio da promeni odluku da ostane u zemlji. Genetičar i vlasnik specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu izjavio je ranije da je na Harvard otišao „gladan nauke i komunikacije sa ljudima koji ga neće popreko gledati jer navija za druge“.

“Tužno je kad imate vrhunskog naučnika koji je želeo da živi u svojoj zemlji, a zemlja nije to prepoznala kao svoj dobitak”, navodi profesorka Turajlić.

Koliko sam pratila, gospodin Miodrag Stojković se zalagao ne za sebe lično, već za uslove za sve, i nije se izborio, otišao je da radi ono što zna, a što će neko da ceni, dodaje ona.

Zašto se svi sete da stupe u kontakt kad je neko već otišao, pita profesorka, koja ocenjuje da je opet u pitanju demagogija, populizam.

Ministar Mladen Šarčević je rekao da nije bio u Beogradu kada je genetičar Miodrag Stojković bio u Srbiji i da stvarno nije znao sa kakvim se problemima i dilemama on susreće.

„On je ministar već koliko godina, on je tek sada čuo da postoji gospodin Stojković? To je zabrinjavajuće za jednog ministra koji se bavi naukom“, kaže na to Turajlić.

Svaka čast gospodinu Stojkoviću na odgovoru, mislim da je to jedini mogući odgovor na te besmislene, populističke poteze, zaključila je gošća Dana uživo N1.

Profesorka Srbijanka Turajlić rekla je i da je pad BU na Šangajskoj listi očekivan s obzirom na to koliko se u Srbiji ulaže u nauku.

Na najave zvaničnika da će se više izdvajati za tu oblast, ona je istakla da to nije dovoljno, već da je potrebno ulaganje u životni standard mladih ljudi da bi mogli da se bave naukom.

Stojković odgovorio Šarčeviću: Imao sam telefon i u Srbiji

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...