Ponovo proradio vulkan Stromboli, Sicilija u panici (VIDEO)

125

Danas je ponovo proradio vulkan Stromboli na istoimenom sicilijanskom ostrvu, zabeležene su dve snažne eksplozije u razmaku od nekoliko minuta, koje su izbacile na površnu mešavinu komada stvrdnute lave, pepeo i gas sa visokim tempraturama i masa je potekla ka moru, pišu Novosti.rs.

Najaktivniji italijanski vulkan i potpuno nepredvidiv, a koji se 3. jula oglasio sa još jačom eksplozijom kada je izgubio život jedan turista, iznenadio je danas i stanovnike i turiste eksplozijama, jer se naizgled bio smirio, ali sada opominje da je obazrivost više nego neophodna na ovom eolskom ostrvu. Turisti koji su se nalazili u toj zoni uplašeni jer je nebo usled eksplozije, kako svedoče, postalo tamno pobegli su obližnju crkvu. Na ostrvu je evidentna prava kiša pepela i materijala kojeg je izbacio vulkan a dim se vidi sa velike udaljenosti.

Erupcije vulkana Stromboli se nastavljaju, jedna osoba izgubila život (FOTO+VIDEO)

Za sada je zabranjeno pristajanje i iskrcavanje, prilaz čamaca i iskrcavanje turista koji su imali nameru da posete Stromboli ili stignu na ostrvo. Takve mere bezbednosti uvedene su radi predostrožnosti i ako se vulkan smiri planirane su samo za danas, situacija je pod kontrolom i nema povređenih.

Stanovnici kažu da su možda i očekivali eksploziju jer je iz vulkana već više dana izlazio vulkanski pesak, ali se nikada ne zna kada će to uslediti a posle 3 jula bilo je još malih eksplozija.

Erupcija vulkana u Italiji: Užareno kamenje leti na sve strane, turisti sa plaža beže u more…

 

Eksplozija visokog intenziteta zabeležena je u 10.17 po lokalnom vremenu, i za sada nije konstatovana šteta, saopštio je italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju, prenosi Rojters.

Iz predostrožnosti, predsednik sicilijanskog regiona Nelo Musumeći na nekoliko stati je zabranio parkiranje privatnih čamaca i jahti u marini.

Izvor Novosti.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...