„1 od 5 miliona“: Tajni dokument REM – dokaz o uzurpaciji medija

136

Sedam godina vlasti Aleksandra Vučića obeležili su i postepeno „preuzimanje“ i uzrupacija medija u Srbiji, onih sa nacionalnom frekvencijom, ali i regionalnih i lokalnih medija, koje su ljudi bliski Srpskoj naprednoj stranci kupili nakon izborne kampanje 2016. godine.

Nakon današnjeg teksta koji je objavio CINS, u vezi sa „tajnim dokumentom“ REM-a o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016. godine – formalno je potvrđena evidentna činjenica o uzurpaciji medija od strane Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, navodi se u saopštenju organizacije „1 od 5 miliona“, prenosi Danas.

Kako CINS navodi, Aleksandar Vučić i SNS su u toku predizborne kampanje prednjačili u pojavljivanju u centralnim informativnim emisijama sa 32 odsto, dok su svi ostali imali zastupljenost 16 i manje odsto.

Ovaj izveštaj koji je REM pokušao da sakrije govori o činjenici da zaposleni u ovom telu ne rade svoj posao i da krše zakon koji govori o medijima tokom izborne kampanje. Postavlja se pitanje koliko je izveštaja sa krucijalnim informacijama REM prikrio od javnosti.

Pojavio se još jedan u nizu dokaza koji jasno pokazuju da su mediji u Srbiji neslobodni, kontrolisani od strane vladajuće partije kao i da rade po direktivi državnog vrha, a ne u interesu građana Srbije.

Jedan od zahteva protesta #1od5miliona jeste smena partijskih poslušnika koji su zaposleni u telu koje bi trebalo da bude nepristrasno, nezavisno, a ne zavisno, partijsko i interesno telo Aleksandra Vučića kakvo je REM danas, dodaju iz organizacije „1 od 5 miliona“.

Uzurpacija medija direktno vodi ka uzurpaciji slobode kao civizacijske vrednosti i građane Srbije stavlja u okove lažnih vesti, tabloida i lažnih novinara prikazujući paralelnu stvarnost i tako kršeći jedno od osnovnih ljudskih prava na slobodno mišljenje, koje se u uslovima svakodnevno plasiranih laži ne može ostvariti.

Nacionalne frekvencije bi trebalo da izveštavaju objektivno i nepristrasno, a ukoliko to ne rade, telo koje je stvoreno kao kontrolni mehanizam, a to je REM, trebalo bi da ih sankcioniše u nameri da „varaju“ građane Srbije, a svim učesnicima u izbornoj kampanji da obezbedi jednake uslove zastupljenosti u medijima sa nacionalnom frekvencijom.

39. protest #1od5miliona biće održan sa naglaskom na lažne vesti, a Zoran Gavrilović govoriće o statističkim podacima pojavljivanja političkih aktera u medijima.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...