Ekonomsko usporavanje u evrozoni, šteta i za srpsku privredu

97

Stručnjaci već mesecima upozoravaju na moguću recesiju u Nemačkoj. Broj nezaposlenih u najvećoj ekonomijii evrozone porastao je i ovog meseca.

I dok neki ekonomisti kažu da je reč o usporavanju koje je logična posledica šestogodišnjeg rasta, postavlja se pitanje kako će pad proizvodnje u Nemačkoj, najvećem trgovinskom partneru Srbije i investitoru koji zapošljava skoro 45 hiljada radnika, uticati na domaću privredu, izveštava N1.

Ekonomsko usporavanje ili recesija, bez obzira na definciju, stanje u ključnim zemljama evrozone, već nanosi štetu srpskoj privredi, kaže Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta.

„Dovoljno je pogledati Nemačku i Italiju koje čine četvrtinu našeg izvoza, one su u recesiji, pogotovu u realnom sektoru, industriji koja je nama bitna, jer tamo možemo da plasiramo naše proizvode. Nema dileme da te negatvne posledice trpimo i u spoljnotrgovinskom bilansu, ali i performansama naše industrijske proizvodnje i prerađivačkog sektora“, naveo je on.

On dodaje i da je gotovo pravilnost da kada je loše najvećim evropskim ekonomijama i nama je loše.

Koliko nas koštaju ili će nas tek koštati negativni ekonomski trendovi u Evropskoj uniji, ali i lokalne trgovinske barijere?

„Definitivno znamo i kvantifikovali smo uticaj kosovskih taksi, to je oko 0,7 procentnih poena BDP-a, ali za ovo teško je reći jer ne znamo koliko je pogođeno svako od preduzeća i kakav je neposredan efekat na svako od njih“, navodi ekonomista.

U Nemačko-srpskoj privrednoj komori za lošije ekonomske pokazatelje Nemačke kažu – uobičajena korekcija, usporavanje posle šestogodišnjeg buma koji je zabeležila najveća ekonomija evrozone. Ono neće uticati na nemačke investicije, jer novac nikada nije bio dostupniji, zbog niskih kamatnih stopa.

„Mi u ovom trenutku nemamo planove da smanjujemo prisustvo u Srbiji, to se odnosi i na investicije. Kada je situacija malo teža, lako je zamisliti mogućnost da više kompanija iz Nemačke razmišlja o tome da premesti proizvodnju tamo gde su troškovi poslovanja manji, u Srbiju ili druge zemlje zapadnog Balkana“, kaže Martin Knap iz Nemačko-srpske privredne komore.

Situacija je drugačija na tržištu rada. Nemačka sprema zakon koji će amortizovati moguća otpuštanja. Kakav je u novonastalim okolnostima položaj srpskih radnika u Nemačkoj?

„Niko nije isključen iz promena na tržištu rada, veliki broj sprskih državljana otišao je da radi u Nemačku, među njima medicinski tehničari, negovatelji i zbog demografskih kretanja u Nemačkoj gde je sve više starih ljudi, taj deo srpskih radnika nije u opasnosti da izgubi radno mesto. Ali u drugim sektorima sve zavisi od okolnosti“, ocenio je Knap.

Od ekonomskih okolnosti i privrednih kretanja zavisiće i ekonomske migracije, pa ne bi čudilo da one, kaže čelnik Nemačko-srpske privredne komore, budu usporene, iako od 1. januara stupa na snagu zakon koji treba da olakša iseljavanje u Nemačku.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...