Poslanici opozicije: Želimo izbore, ali ne pod ovakvim uslovima

99

Prepodnevni sastanci bivših poslanika Evropskog parlamenta Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna sa poslaničkim grupama, završeni su bez izjava evropskih zvaničnika i poslanika vladajuće većine, dok su predstavnici opozicije rekli da su izneli svoje primedbe i da nema povratka u Parlament pod ovakvim uslovima.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović istakao je posle sastanka da je medijator između vlasti i opozicije potreban i izrazio nadu da će doći do promena koje bi dijalog vratile u parlament.

Božović je istakao da nije bojkot cilj opozicije, već demokratski izbori.

Korak dobre volje od strane vlasti, za demokrate bi bila promena u sastavu Regulatornog tela za elektronske medije (REM), u kome ima upražnjenih mesta i koje treba da se popune izborom u Skupštini.

Božović je dodao da su evropski sagovornici vrlo dobro upoznati sa situacijom u Srbiji, da je razgovor bio prijateljski razgovor i da je ohrabrujuće što Evropski parlament želi na neki način da posreduje između vlasti i opozicije obzirom da ne postoji poverenje i da se nije mnogo odmaklo u poslednji šest meseci kada je reč o zahtevima sa protesta „1 od 5 miliona“.

„Nema pritiska na opoziciju da se vrati u Parlament ili izađe na izbore, mislim da je u pitanju dobra namera i razumevanje šta je sve potrebno kako bi politički sistem u Srbiji nastavio da funkcioniše,“ rekao je Božović.

Šefica poslaničke grupe Samostalnih poslanika Marinika Tepić izjavila je danas posle sastanka sa Kukanom i Flekenštajnom da predsednik Srbije Aleksandar Vučić laže međunarodnu zajednicu.

Prenoseći utiske sa sastanka, Tepić je dodala da je sagovornicima rekla da Vučić „kupuje vreme kako bi dodatno učvrstio svoj diktatorski režim, apsolutno ne idući ka cilju i to ne samo kada je reč o Kosovu već i o svakodnevnom životu građana“.

Ona je istakla da su Kukan i Flekenštajn kratko rekli da su apsolutno svesni kakvo je stanje u Srbiji.

Oni su, kako je navela, upoznati sa stavovima bojkota parlamenta i zašto se najavljuje bojkot izbora, ali su izrazili rezerve prema bojkotu jer smatraju da je parlament mesto za razgovor.

Tepić je dodala da i oni smatraju da treba da se razgovara u parlamentu i da je bojkot iznuđeno rešenje, odnosno da opozicija želi izbore ali ne pod ovakvim uslovima.

I Jovan Jovanović iz Kluba samostalnih poslanika rekao je da „neizlaskom na neslobodne izbore, deo opozicije brani demokratske institucije, a pre svega onu najvažniju – slobodne i fer izbore“.

Jovanović je, kako je dodao, zamolio evropske zvaničnike da imaju razumevanja za one koji se odluče za bojkot, jer rok za ispunjenje uslova za fer izbore ističe u septembru, a ne uočavaju se neke pozitivne promene.

Kukan i Flekenštajn su se prethodno sastali sa poslanicima Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Socijaldemokratske partije i Dveri, ali posle tih sastanaka nije bilo izjava.

U zakazanom terminu nisu se pojavili predstavnici Srpske radikalne stranke.

Posle podne se očekuju sastanci sa preostalim parlamentarnim strankama.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...