Vesić: 1. septembra otvaranje Trga Republike i Karađorđeve (FOTO)

164

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da se u Beogradu 1. septembra završavaju radovi na nekoliko centralnih ulica, a među njima će za saobraćaj biti otvoreni Trg Republike, Karađorđeva i Topličin venac, te će to, kako kaže, rasteretiti saobraćaj čije se povećanje očekuje početkom školske godine, javlja Beoinfo.

Gostujući na RTS-u, Vesić je kazao da će Beograđani 1. septembra dobiti trg kakav imaju svi veliki evropski gradovi, njime će krenuti trolejbuski, autobuski i automobilski saobraćaj, postavljena je nova rasveta, ugrađeno je šest pametnih klupa, zasađeno 19 stabala zelenila, a na raspolaganju će biti i besplatan internet.

Foto: Beoinfo

Vesić je najavio da će u narednih mesec dana biti očišćen i spomenik Knezu Mihailu, koji, podseća, dugo nije čišćen.

Trg će, prema njegovim rečima, postati manifestacioni trg na kome će se održavati niz kulturnih događaja, a prvi među njima biće predstava Narodnog pozorišta 8. septembra.

Osim Trga, navodi Vesić, biće puštena za saobraćaj i Karađorđeva ulica, ali će se u toj ulici nastaviti radovi na izgradnji trotoara i keju.

– U drugoj fazi, počećemo da radimo kej od Beogradske tvrđave do Brankovog mosta. Kej će izgledati isto kao Beograd na vodi, s dečjim igralištima, biciklističkim stazama – rekao je Vesić.

On je istakao da će 1. septembra biti završeni i Topličin venac i Park vojvode Vuka, dok će dan ranije početi da funkcioniše „vrabac servis” – četiri mala električna autobusa koja će besplatno voziti građane i turiste kroz pešačku zonu.

Osim toga, u subotu će početi da rade i potapajući stubići koji okružuju pešačku zonu oko Knez Mihailove, a koji zahvaljujući kameri prepoznaju tablice i na taj način omogućavaju da ulaze vozila hitne pomoći, policijska kola ili građani koji žive u pešačkoj zoni.

Govoreći o projektu „četiri bulevara”, koji podrazumeva rekonstrukciju ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, kaže da će 1. septembra tri velike raskrsnice – Starine Novaka, Bulevar despota Stefana i Takovske, biti otvorene.

– Deo od Starine Novaka do Stanoja Glavaša biće pušten do 1. septembra, do 10. septembra biće završen deo do Takovske, a što se tiče od Ruzveltove do 27. marta problem sa tom ulicom je što su majstori pronašli kanalizacione cevi koje su starije nego što je pisalo projektom – naveo je Vesić.

To je produžilo radove, dodao je on, i kazao da očekuje da će i ti radovi biti gotovi tokom septembra, a da kompanije koje rade neće plaćati penale jer su radovi produženi iz objektivnih razloga.

Na pitanje da li će 2. septembra ponovo biti gužve u Beogradu, Vesić je kazao da je Beograd veliki grad gde se mesečno registruje 4.000 novih automobila, te zbog toga u određenim delovima dana, kao i u ostalim velim gradovima, postoje gužve.

On je podsetio da je imao sastanak sa saobraćajnom policijom i Sekretarijatom za saobraćaj koji su u poslednjih desetak dana proveravali raskrsnice, menjali dužinu svetla na semaforima, a od septembra, najavljuje, na svim većim raskrsnicama biće postavljeni saobraćajni policajci.

Najavio je i da će Grad Beograd početkom septembra potpisati ugovor sa kompanijom „Simens”, koja je dobila na tenderu za postavljanje adaptivnog sistema saobraćaja, a to znači da će već na jesen semafori na 150 beogradskih raskrsnica sami, na osnovu gustine saobraćaja, menjati dužinu svetla.

– Taj sistem će nam pomoći da se bitno ubrza saobraćaj – rekao je Vesić.

Upitan za sudar dva autobusa i putničkog automobila koji se dogodio jutros u Beogradu, Vesić je kazao da je autobus poslat na tehnički pregled, te će se razlog nezgode naknadno utvrditi.

– Očigledno ovde nije bio ljudski faktor, ovde je problem kvar na autobusu. Kada se završi tehnički pregled, znaćemo tačno šta je razlog i preuzećemo određene mere – rekao je Vesić.

Izvor Beoinfo Infobrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...