Grad je odlučio da sredi podzemne prolaze, ovo je plan

65

BEOGRAD – Prolazi ispod najprometnijih beogradskih ulica su u funkcionalnom stanju, ali se često posle obilnijih kiša nađu pod vodom. Grad je odlučio da kroz koncesiono ulaganje, odnosno, javno-privatno partnerstvo sredi podzemne prolaze i postavi opremu za upravljanje saobraćajem koju će koristiti grad.

Dušan Rafailović, gradski sekretar za saobraćaj navodi da je predmet koncesije između ostalog i sređivanje delova podzemnih pešačkih prolaza.

„Predmet koncesije podrazumeva finansiranje, nabavku, izgradnju, postavljanje i povezivanje elementa urbane opreme u javnom interesu grada Beograda. Sređivanje delova podzemnih pešačkih prolaza, zamenu postojećih pokretnih stepenica sa ugradnjom novih, održavanje i ugradnju novih liftova za invalide…“, objašnjava Rafailović.

Koncesionar će dobiti pravo da u komercijalne svrhe koristi digitalne panoe kao prostor za reklamu. Te ekrane Grad će moći da koristi za emitovanje informacija, koje su važne za Beograđane.

Koncesija se raspisuje na 25 godina, a koncesionar će uložiti sredstva u rekonstrukciju podzemnih prolaza i opremu i platiti gradu koncesionu nadoknadu Rafailović.

„Ukupna vrednost projekta procenjuje se na 35,249,569 miliona evra. Koncesionar ima obavezu plaćanja koncesione nadoknade u visini 12,481,375 evra“, navodi Rafailović.

Kada bi realizacija celog projekta mogla da počne još nije poznato, ali grad je usvajanjem odluke stvorio mogućnost da Putevi Beograda i Sekretarijat za saobraćaj pokrenu procedure za realizaciju.

Ovom odlukom je predviđeno da po sklapanju ugovora koncesionar ima rok od godinu dana da uradi nekomercijalni deo investicijcije, a pet za komecijalni deo.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...