Do prijave boravka samo jednim klikom

79

Istorijski arhiv grada završio je digitalizaciju svih kartona iz Policijske uprave Beograda o prijavi boravka građana pravoslavne i katoličke veroispovesti u prestonici od 1839. godine, a do kraja godine biće urađena i za blizu 500.000 crkvenih knjiga, najavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Prema rečima Vesića, biće urađena i digitalizacija urbanističkih i tehničkih projekata. Među njima su svi projekti zgrada do sedamdesetih godina prošlog veka, kao i onih sa Novog Beograda koje su građene do devedesetih godina 20. veka.

„U planu je i digitalizacija poslovnih knjiga, koja će omogućiti građanima da rešavaju svoje statuse pred PIO fondom“, navodi Vesić.

„Sve to je u skladu sa namerom Vlade Srbije da sva istorijska građa bude digitalizovana, jer to građanima omogućava brzo i efikasno rešavanje problema koji se odnose na penzione zahteve u preduzećima“, rekao je on.

Vesić ističe da se ulaganjem u Istorijski arhiv Beograda ne čuva se samo istorijska građa i kolektivno sećanje, već se i građanima omogućava da na brz i efikasan način dođu do potrebnih podataka, kako bi rešili svoje potrebe pred drugim državnim organima.

Grad je uložio više od 140 miliona dinara u sređivanje sistema zaštite od požara, klimatizacije, grejanja i led rasvete. U okviru ovog najvećeg kulturnog projekta u prestonici sređena su dva depoa velične od po oko 1.200 metara kvadratnih, u koje je smešteno oko 13 kilometra arhivske građe.

„Depoi koji su rekonstruisani omogućavaju mnogo bolji rad na čuvanju i smeštaju arhivske građe“, kaže Dragan Gačić, direktor Istorijskog arhiva grada.

„U pitanju su najmoderniji sistemi klimatizacije, grejanja, i, što je najbitnije, protivpožarnog sistem“, dodao je on.

Izvor Novosti.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...