Papa Franja izabrao 13 novih kardinala

48

Papa Franja rekao je da će proizvesti 13 novih kardinala, uključujući dvojicu koja su radila na pomoći migrantima i nekoliko drugih koji rade u siromašnim zemljama ili zemljama gde su hrišćani manjina.

Papa je ovo objavio sa prozora koji nadgleda Trg Svetog Petra odakle drži nedeljno obraćanje vernicima.

Nekoliko kardinala je iz zemalja u razvoju kao što su Kuba, Kongo i Gvatemala, dvojica rade u većinski muslimanskim zemljama Maroku i Indoneziji. Deset novoimenovanih kardinala su mladji od 80 godina i mogu da glasaju u konklavi za izbor novog pape.

Oni će zvanično biti proizvedeni u novo zvanje 5. oktobra u Vatikanu.

Od dolaska na čelo Rimokatoličke crkve papa usredsredio u velikoj meri na ljude koji žive na marginama društva, uključujući migrante. Izabrao je dvojicu za kardinale koji su se tokom svoje karijere bavili migrantima.

Jedan od njih je nadbiskup Bolonje Mateo Zupi, Italijan koji je 30 godina vodio rimsku baziliku Santa Marija u Trastevereu, čija vrata su bila otvorena da dozvole beskućnicima da spavaju tokom hladnih zimskih noći.

Ta bazilika je centralno mesto Rimokatoličke dobrotvorne organizacije Sant Eđidio, koja vodi programe kao što je nastava jezika za novodošle migrante, deli migrantima tople obroke i odeću.

Drugi je Majkl Černi, jezuita kao i papa, zvaničnik koga je papa Franja 2016. imenovao da pomogne u upravljanju kancelarijom Vatikana za izbeglice i migrante. On je poreklom iz nekadašnje Čehoslovačke.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...