Šarčević: Zabranu zapošljavanja prvo ukinuti u prosveti

261

BEOGRAD – Založiću se da se zabrana zapošljavanja prvo ukine u prosveti, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako je rekao za „Politiku“, smatra da je problem što zabrana zapošljavanja koju je uveo MMF nije selektivno rađena.

„Trebalo je da se odnosi na činovnike, gde se manipulisalo, u prosveti je ta mera pogrešna. Imamo mnogo nastavnica koje zbog toga čuvaju mesto, umesto da odu na porodiljsko bolovanje. To je nevolja za njih, ali i za državu. Radi se o najmanje 20.000 žena koje bi trebalo da zaposlimo. Zalažem se da se ta zabrana baš u prosveti prvo ukine, što bi bila jaka pronatalitetna mera“, rekao je ministar.

Govoreći o novinama u novom školskoj godini ministar je kao primer naveo „pet puta više digitalnih učionica, obogaćivanje nastave robotima, kao i masovno licenciranje direktora škola“.

Takođe, prvi put će se u novoj akademskoj godini uvesti i međunarodno vrednovanje rada srpskih istraživača, ali i objaviti poziv za istraživanje iz oblasti veštačke inteligencije.

„Pre desetak dana napravio sam timove za uvođenje informatike od prvog do četvrtog razreda, kao obaveznog predmeta. Sadašnji program ‘Od igračke do računara’ je prevaziđen. Obogatićemo nastavu robotima i dronovima kako bi đaci počeli da programiraju u najmlađem uzrastu“, rekao je ministar.

Naveo je da se u novu školsku godinu ulazi s digitalizacijom koja će obuhvatiti sve prvake i đake drugog, petog i šestog razreda u 500 velikih škola.

„Od 15. septembra ćemo umesto prošlogodišnjih 2.000 digitalnih učionica, imati 10.000. Za dve godine sve škole biće digitalizovane, s oko 30.000 učionica, a novi Centar za obrazovne tehnologije pratiće detaljno uspešnost nastavnika i đaka“, rekao je Šarčević.

On kaže i da se radi na novoj strategiji obrazovanja do 2030. gde je najvažnije da se promeni model nastave i učenja koja se, objašnjava, svodila na učenje napamet i prenošenje sadržaja.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...