Posle 11 godina održana sednica Republičkog saveta za zapošljavanje

138

Sednica Republičkog saveta za zapošljavanje kojom je predsedavao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević održana je danas.

Ovo je bio njihov prvi sastanak posle 11 godina.

Na konsultativnoj sednici je usvojen poslovnik o radu i definisani su ciljevi koji će doprineti kreiranju što bolje politike zapošljavanja, saopštilo je Ministarstvo.

Đorđević je istakao da je politika zapošljavanja od interesa za celo društvo i da je veoma bitno da ovaj savet funkcioniše na najbolji mogući način, jer je, kako je podsetio, smanjenje nezaposlenosti jedan od prioriteta Vlade Srbije.

„Republički savet za zapošljavanje je, pre svega, savetodavno telo koje daje mišljenje i preporuke u vezi s pitanjima od interesa za unapređenja politike zapošljavanja i to: planovima zapošljavanja, programima i merama aktivne politike zapošljavanja, propisima iz oblasti zapošljavanja i drugim pitanjima od interesa za zapošljavanje“, rekao je Đorđević i dodao da je dogovoreno da se u cilju boljeg rada ovaj savet sastaje najmanje tri puta godišnje, a po potrebi i više.

Кako je istakao, cilj rada Republičkog saveta za zapošljavanje je donošenje Strategije zapošljavanja za 2020. godinu, kao i veća uključenost u rad i u proces donošenja ostalih zakona koji su u vezi sa zapošljavanjem.

Prema njegovim rečima, u toku 2018. godine u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno je skoro 155.000 nezaposlenih što je više od planiranog broja za 21.000 lica, sa efektom na zapošljavanje od 34,57 odsto, a više od 96 odsto uključenih su nezaposleni iz kategorije teže zapošljivih.

„S obzirom na to da je Savet imenovan još 2008. godine, a da se do sada nije sastao nijednom, Vlada Srbije je donela rešenje o razrešenju i imenovanju predsednika, zamenika i članova u julu ove godine. Verujem da će tim stručnjaka iz ove oblasti doprineti smanjenju nezaposlenosti i kreiranju što boljih uslova za rad u našoj zemlji“, zaključio je Đorđević.

Sednici je prisustvovao i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...