Veselji i Haradinaj osudili ranjavanje srpskog mladića na mostu na Ibru

166

PRIŠTINA – Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji i predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i premijer u ostavci Ramuš Haradinaj su osudili ranjavanje sedamnaestogodišnjaka srpske nacionalnosti na mostu na Ibru.

„Oštro osuđujem ordinarni zločin i pozivam organe reda da što pre rasvetle slučaj i izvedu pred lice pravde odgoovrne“, kazao je Veselji.

On je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi taj slučaj „za destabilizaciju Kosova i regiona“, dok je Haradinaj rekao da se radi o izolovanom slučaju.

Predsednik Vučić je sinoćni incident nazvao lošom vešću i to pomenuo kao argument za neotvaranje mosta na Ibru, koji povezuje južni i severni deo Mitrovice.

Vučić: Stanje mladića koga je izbola grupa Albanaca je stabilno

 

„Albanci jedva čekaju da predju most na Ibru, oni su facinirani severnom Mitrovicom. Čitava njihova borba je za nekoliko mesta u kojima žive Srbi. Veoma je teško opstajanje Srba u tim mestima“, izjavio je Vučić na beogradskoj TV „Pink“.

Veselji je rekao da je ta izjava Vučićeva „igra za njegove uske interese i za unutrašnju političku upotrebu a na štetu kosovskih Srba“.

„Njegova izjava ima za cilj dovođenje u pitanje bezbednosti na Kosovu i šteti regionalnoj stabilnosti. Zato pozivam Beograd da se okane provokacija i da ostavi na miru naše sugrađane Srbe“, izjavio je Veselji prenose danas prištinski mediji.

Lider DPK je rekao da Srbi nemaju problema u Štrpcu, Gračanici, Novom Brdu i u drugim mestima gde živi većina srpske zajednice na Kosovu.

“Problemi postoje samo tamo gde Srbija ima interesa da izaziva probleme“, kazao je on.

Kossev: Izboden maloletnik srpske nacionalnosti posle verbalnog sukoba sa grupom Albanaca

 

Rekao je da je Kosovo „evropska demokratska multietnička država koja garantuje maksimalna prava nevećinskim zajednicama“ i „nikako neće dozvoliti stvaranje veštačkih zidova podele ili međuetničke mržnje“.

Sinoć oko 18 sati u blizini mosta na Ibru koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice oštrim predmetom izboden je srpski mladić, a grupa albanskih mladića pobegla je u južni deo grada. Obavljen je uviđaj, a istraga je u toku.

To ranjavanje su osudili i politički predstavnici Srba s Kosova koji traže hitno nalaženje i kažnjavanje počinilaca.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...