Klačar: Vučić podiže tenziju pred izbore

204

BEOGRAD – Još je rano govoriti da je vlast ispunila bilo koju od preporuka nevladinih organizacija o izbornim uslovima, ističu sagovornici Danasa iz CRTA-e i CeSID-a povodom izjave predsednika Srbije da su te organizacije „laž“ a da je vlast ispunila pet njihovih zahteva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je tokom vikenda da su organizacije civilnog sektora „takozvana“ CRTA i CeSID „laž“ zbog toga što nikada nisu pomenule preporuke tih organizacija koje je aktuelna vlast ispunila.

„Pre tri meseca smo imali sastanak sa njima i predstavnicima međunarodne zajednice. Te organizacija su imale pet zahteva. O zakonima po hitnom postupku, o javnom slušanju u Parlamentu, o problemima opozicije sa amandmanima i rasprave o budžetu – sve smo to ispunili“, izjavio je Vučić tokom gostovanja na televiziji „Pink“. On je istakao da se na tome vidi i „zla namera“ političkog bloka i civilnog sektora.

Vučić: CRTA i CeSID su laž, ispunili smo svih pet njihovih zahteva

 

U javnosti je došlo i do nerazumevanja i konfuzije oko toga na koje je konkretno preporuke, odnosno zahteve Vučić mislio s obzirom da govori o zahtevima od pre tri meseca – u čijem formiranju nije učestvovao CeSID. Sa druge strane postoje i preporuke koje su ove dve organizacije dale tokom pregovora o izborim uslovima na nedavno održanim okruglim stolovima na Fakultetu političkih nauka.

Bojan Klačar iz CeSID-a, ističe da se radi o dve različite stvari i da je došlo do pogrešnog citiranja i nejasne interpretacije preporuka o kojima je Vučić govorio.

„CeSID je sve svoje preporuke predstavio na okruglim stolovima i van toga nismo imali razgovore ni sa jednom od stranaka da bismo mogli da utvrdimo da li su i koliko spremni da ih ispune. Neke od stranaka jesu pokazale volju da sarađuju ali sada je zaista jako rano da bi se pričalo o rezultatima i ispunjavanju bilo kakvih preporuka. Preporuke su vrlo konkretne i jasno definisane i biće lako utvrditi da li ih je vlast ispunila“, objasnio je Klačar.

Govoreći dalje o mogućim motivima predsednika za ovakvu izjavu i potrebom da komentariše rad nevladinih organizacija, Klačar zaključuje da se radi o pripremi terena za izbore.

„Ključan razlog za optužbe na račun CRTA-e i CeSID-a je najavljeni bojkot izbora od strane dela opozicije i podizanje tenzije pred izbore. Ovo je poruka koju on šalje prvenstveno svojim biračima i međunarodnoj zajednici kako bi ublažio svoju odgovornost za bojkot“, objašnjava Klačar.

Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije CRTA ističe da kao predstavnik organizacije civilnog društva ne želi da komentariše „izjave predsednika stranke na televiziji Pink“.

Sa druge strane, kada se radi o preporukama koje CRTA dala, a za koje Vučić tvrdi da su ispunjene, Nedeljkov kaže da još uvek nije moguće oceniti da li mere koje je navodno vlast preduzela daju rezultate.

„Mi smo dali oko 20 preporuka za unapređenje rada parlamenta ali u ovom trenutku je nedovoljno vremena, posebno uzevši u obzir letnju pauzu tokom koje Skupština nije zasedala, da bi se ispitivalo funkcionisanje te institucije i utvrdilo da li ima nekih poboljšanja“, naglasio je Nedeljkov.

On dodaje i da su sve ove preporuke sačinjene sa ciljem da se formalno organizuje rad institucija i da ti rezultati ne mogu da se proizvoljno tumače.

„Usvajanje tih preporuka je od suštinske važnosti za sve dalje objektivne analize. Preporuke koje smo dali za rad Parlamenta su konkretne i tehničke i na osnovu jasnih indikatora će moći da se meri šta je ostvareno“, podvukao je Nedeljkov.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...