Nova kaldrma na Trgu Republike donela nove probleme, vozači besni zbog zastoja

137

BEOGRAD – Dva dana nakon otvaranja rekonstruisanog Trga Republike u Beogradu promene su i više nego uočljive, a nova kaldrma donela je nove probleme u centar prestonice. Za njeno postavljanje korišćen je izuzetno grub kamen koji usporava saobraćaj i stvara kolaps, a biciklistima i drugim dvotočkašima putovanje čini gotovo nemogućim.

Nadležni su u više navrata poručili da je kaldrma odabrana kako bi povećala bezbednost, dok javnost odgovara – moglo je to i drugačije.

Gotovo dva meseca pre roka Trg Republike otvoren je za vozila i pešake, a prema oceni zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, rekonstrukcija je bila uspešna, a posao je odlično obavljen.

Međutim, reakcije vozača dvotočkaša ne slažu se sa mišljenjem drugog čoveka prestonice.

Građani  zameraju da se prilikom vožnje po kaldrmi  bicikle i skuteri mnogo tresu, da može uopšte da se vozi brzo odnosno da ih ona usporava, ta do nije kaldrma nego „obične cigle, kamenčuge“ i da sa ima mnogo truckanja.

Pojedinci su svoje nezaboravno iskustvo podelili su i na društvenim mrežama.

Kad je trg projektovan, niko nije mislio na bicikliste i oni su potpuno izuzeti, smatra  Nebojša Stojković iz Udruženja građana „Ulice za bicikliste“.

„Mi smo tražili još od početka da se ovde ubace staze za bicikliste, ali to se nije desilo. Niko nas nije poslušao, što će reći da gradska vlast nema sluha za bicikliste“, kaže Stojković.

Vožnja kaldrmom izvor je frustracija i za vozače automobila – nekima zbog truckanja, drugima zbog gužve koju stvara.

„Dobro je ko ima kamen u bubregu, inače super“, kaže jedan vozač.

„Nemam pojma, ovo je ludnica. Šta da ti kažem…“, dodaje drugi. „Ma ne što trucka, nego je i gužva bre, gore je nego što je bilo“.

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, koji je gotovo svakodnevno protestovao zbog rekonstrukcije centralnog, gradskog trga, kaže da shvata plan gradske vlasti da poveća bezbednost, ali…

„Postaviti ovakvu kaldrmu, zatvoriti u Vasinoj dve trake od postojeće četiri je dovelo do kolapsa. Danas je 2. septembar, deca su krenula u školu i mi već sad vidimo potpuni kolaps u gradu. Znači, nama ništa ne znači što je otvoren Trg Republike jer je i dalje grad u kolapsu“, kazao je on.

U Udruženju građana „Ulice za bicikliste“ kažu da im je glavni urbanista Beograda Marko Stojčić poručio da će nadležni pokušati da pronađu mesto za postavljanje biciklističkih koridora.

Da li će se i kakvi naknadni radovi izvoditi na tek otvorenom trgu za N1 iz Stojčićeve kancelarije nije stigao odgovor.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...