Vesić: Trg republike – treća scena Narodnog pozorišta

198

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zajedno sa upravnicom Narodnog pozorišta Ivanom Vujić Kominac, direktorkom ansambla Opere Narodnog pozorišta Jasminom Trumbetaš Petrović i direktorom ansambla Baleta Narodnog pozorišta Konstantinom Kostjukovim, održao je konferenciju za novinare u Beogradu, javlja Beoinfo.

Na konferenciji je najavljen muzičko-scenski multimedijalni spektakl koji će se održati 8. septembra na Trgu republike pod nazivom „Pozorište na Trgu – portal ka vekovima”.

Vesić je istakao da je ideja za rekonstrukciju Trga republike bila ne samo da Beograd konačno dobije trg nego i da to bude mesto na kome će se dešavati kulturni događaji.

– To će biti mesto gde će se održavati pozorišne predstave, koncerti i drugi kulturni događaji, jer to je i razlog zašto je ovaj trg pravljen. Na njemu je ugrađena posebna rasveta i sprovedene su posebne instalacije, tako da nisu potrebni dodatni kablovi. Takođe, mislim da je prirodan sled događaja da Narodno pozorište prvo nastupa ovde – rekao je Vesić i podsetio da je ime ovog trga „Pozorišni trg”, a zatim i Trg republike.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da je ovo prilika da Narodno pozorište dobije treću scenu na otvorenom, odnosno na trgu.

– Zahvaljujem svima koji su radili na ovom programu, jer ovo je prvi program i pokazaće na koje sve načine može da se koristi Trg republike. Smatram da je potpuno normalno da na ovom mestu nastupa Narodno pozorište i Narodni muzej – poručio je on.

Govoreći o ovom kulturnom jezgru grada, Vesić je najavio da će uskoro biti raspisivanje konkursa za izgradnju zgrade na mestu današnjeg „Staklenca”, a koja bi trebalo da bude u funkciji ustanove kulture, to jest Narodnog pozorišta.

– Tako bismo potpuno zaokružili Trg republike i njegovu namenu, jer on pripada pre svega Beograđanima, a onda i Narodnom pozorištu. Verujem da će se Beograđanima dopasti ova zamisao i da će trg biti prihvaćen kao treća scena našeg nacionalnog teatra – rekao je Vesić.

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić Kominac rekla je da je ova ustanova kulture rado prihvatila da učestvuje u proslavi obnovljenog trga.

– Deo našeg programa smo nazvali „Portal kroz vekove” jer, bez obzira da li se nekom dopadao, da li se slažu gde prstom pokazuje Knez Mihailo, suština je da se tu nalazi naša istorija, naši preci i grobovi naših dedova i pradedova – rekla je upravnica Narodnog pozorišta i dodala da bi zbog toga trebalo da imamo poštovanja prema tom mestu i da bi oko toga trebalo da se ujedinimo.

Ona je pojasnila da će Narodno pozorište biti otvoreno za obilazak tura po celoj zgradi od podneva i ukoliko bude bilo potrebe, i do ponoći, kao što će do ponoći biti dostupan Narodni muzej za potpuno besplatnu posetu.

– Muzičko-scenski spektakl trajaće tokom celog dana i počeće u 11 časova koncertom Srpsko-japanskog prijateljstva, zatim će uslediti „Najlepše srpske bajke za decu”, Karusel istorije, Džez i autorska muzika, opera za decu „Bastijen i Bastijena”, projekcija istorijskih fotografija na fasadi Narodnog pozorišta. Centralna manifestacija je gala koncert Opere Narodnog pozorišta i balet „Ko to tamo peva” – najavila je upravnica pozorišta.

Ona je navela da će se bine nalaziti kod drvoreda prema Kolarčevoj ulici, zatim na platou prema Pozorištu „Boško Buha”, kao i ispred samog Spomenika knezu Mihailu.

– Program će se održavati i unutra i ispred pozorišta, to jest na trgu. Nadam se da će se odazvati veliki broj građana i da će ovo biti tradicionalna stvar, te da će se nastupi pozorišta održavati dva tri puta godišnje – rekla je Ivana Vujić Kominac i dodala da će u pozorištu tokom trajanje ove manifestacije biti deljeni bedževi sa likovima naših najistaknutijih ličnosti iz srpskog hrama kulture i sa izgledom pozorišta kroz istoriju.

Direktorka Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović rekla je da joj je drago što će naše nacionalno pozorište moći kao i druga velika svetska pozorišta da nastupa napolju, na trgu.

– Zahvaljujući gradskoj vlasti imaćemo veličanstven događaj za Narodno pozorište i našu operu, koja će uskoro proslaviti veliki jubilej, 100 godina postojanja – rekla je direktorka opere.

Direktor Baleta Narodnog pozorišta Konstantin Kostjukov istakao je da mu je veoma drago što će na obnovljenom trgu biti održan balet „Ko to tamo peva”.

– Gradska vlast je dala divnu ideju i mi smo rado podržali ovaj projekat. Nastupićemo sa našom najboljom baletskom igrom i nadam se da će Beograđani biti zadovoljni – rekao je Kostjukov.

Konferenciji su prisustvovali predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Izvor Beoinfo Infobrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...