Dačić: Državljani Srbije mogu da borave bez viza u 71 državi

148

Državljani Srbije bez viza mogu da borave u 71 državi, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša bez vize mogu da uđu i borave u 93 države, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i izrazio nadu da će broj da se povećava.

Obrazlažući poslanicima Skupštine Srbije predloge ukidanja viza za nekoliko zemalja, Dačić je rekao da postoji bezvizni režim sa svim zemljama EU osim Velike Britanije i Irske, ali i bezvizni režim sa Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.

„Naša politika je politika otvorenosti prema svetu i potrebe da sa što više država imamo bezvizni režim kako bi se omogućilo kretanje ljudi, dobara i usluga razvijali politički odnosi i unapređivala sveukupna saradnja“, rekao je Dačić.

On je naveo da je srpski pasoš na globalnom nivou 28. na svetu i pojasnio da se brojka odnosi pre svega na to u koliko zemalja može da se ide bez viza.

Ambasador najavio: Uvodimo bezvizni režim sa Srbijom

 

On je kazao da vizni režim Srbije kao i vizni režim drugih država veoma „promenljiva i živa materija“ koja se često menja prema potrebama usklađivanja odnosa sa drugim državama, a uvek u skladu sa državnim i nacionalnim interesima zemlje i građana.

Ukidanje viza je znak prijateljstva prema odredjenoj zemlji i međusobno poštovanje između zemalja, rekao je ministar napominjući da, međutim, često iz Brisela imaju primedbe zašto je Srbija ukinula vize za pojedine zemlje.

On je istakao da svaka država ima svoj državni i nacionalni interes te ukoliko bezvizni režim ne ugrožava neke druge principe kao što je pitanje ilegalnih migracija i azilanata Srbija nema razloga da preisputuje svoju politiku dok ne dođe do šest meseci do ulaska u EU kada mora potpuno da uskladi sistem sa belom listom EU.

Dačić je odbacio kritike koje se mogu čuti u javnosti da Srbija ukidanjem viza podmićuje zemlje kako bi povukle priznanje Kosova i zapitao kakvo je to priznanje ako će ga neka država povući zbog ukidanja viza.

Skupština Srbije, na zahtev 156 narodnih poslanika, na vanrednoj sednici razmatra ukidanje viza za nekoliko zemalja.

Poslanici će razmatrati Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Paragvaja o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, zvaničnih i službenih pasoša, kao i Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Republike Mjanmarske Unije o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše.

Razmatraće i Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Surinama o oslobađanju od obaveze pribavljanja viza za nosioce običnih, diplomatskih, službenih i zvaničnih/specijalnih pasoša i Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Dominikanske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...