SzS: Hitno pregledati nove autobuse, upitna bezbednost građana

91

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović zatražio je danas da gradska vlast hitno naloži vanredni pregled svih 70 novih turskih autobusa marke BMC, pošto je kako je naveo, potvrđeno da je jedan od tih autobusa, garažnog broja 3318, „pod neobjašnjenim okolnostima izazvao lančani sudar na Zvezdari prošle nedelje“.

Jovanović je ispred te odborničke grupe zatražio i da zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kao „najodgovorniji za njihovu nabavku pod veoma spornim uslovima, izda pisanu garanciju da su autobusi potpuno ispravni i da ne predstavljaju opasnost po bezbednost Beograđana“.

„Zato zahtevamo i od nadležnih organa, tužilaštva i policije da ispitaju da li je zamenik gradonačelnika Goran Vesić svesno doveo u opasnost Beograđane i time počinio jedno ili više krivičnih dela“, naveo je Jovanović, a preneo Savez za Srbiju.

On je podsetio da je odbornička grupa Saveza za Srbiju u maju javno izrazila sumnju da je namešten tender na kojem su nabavljeni turski autobusi BMC i da su Beogradu potencijalno isporučena vozila sa fabričkom greškom „iberturing“ koja se manifestuje kroz naglo i nekontrolisano povećanje gasa.

„Predviđeni rok isporuke od samo 60 dana za ove autobuse ukazivao je da je BMC njih već imao na lageru i da očigledno nije mogao nikom da ih isporuči, ili da ih je neko vratio“, naveo je Jovanović koji je i potpredsednik Narodne stranke.

Pre nekoliko dana, zbog navodne fabričke greške, autobus turskog proizvođača BMC na liniji 77 udario je u vozilo na liniji 40A.

Pozivajući se na mišljenja stručnjaka, Večernje novosti su prenele da problem u tom vozilu nije u motoru proizvođača „Kamins“ koji je kako su naveli, „vrhunski“, već „najverovatnije, u elektronici koja daje signal motoru kako i kada da ubrza“.

Novosti su juče prenele i da je svih 25 autobusa „Arive“, marke „temsa“, koji su u maju povučeni sa beogradskih ulica posle serije nesreća zbog sumnje na „iberturing“, vraćeno u saobraćaj.

„Karambol“ na Zvezdari – autobusi pokosili automobile

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...